Frapantno neznanje o podmuklom karcinomu

Rak dojke je bolest koja preti sve većem broju žena, a najveći uzrok komplikacija jeste nedovoljna informisanost i neredovni pregledi, pri čemu istraživanje pokazuje da jedna od tri žena ne proverava svoje grudi.

Mnoge žene smatraju da je samo postojanje kuglice pokazatelj raka dojke, ali pored ovoga, pokazatelji su i osip, crvenilo i promena oblika bradavice.

Vršena je anketa u Americi (a i kod nas nije bolje stanje, ako nije i gore) kako bi se sagledala svest žena o ovoj bolesti. U anketi je učestvovalo 2126 odraslih žena i utvrdilo se:

Jedna od pet žena starosti od 45 do 54 godine ide redovno na preglede
Jedna od pet žena ne proverava grudi jer ne zna kako se to radi
19 od 20 žena zna da grudvica u dojci može biti simptom raka dojke
Dve od pet žena nije vodilo računa o osipu ili crvenilu na grudima
Samo tri od deset žena ne zna da promena izgleda kože dojke (uvlačenje kože ili bradavice ili koža kao narandža) može biti znak raka
Jedna od četiri žene ne zna da je bistri ili krvav iscedak iz bradavice takođe jedan od mogućih simptoma raka dojke.

Suština svega ovoga je da se ukaže ženama da svaka od njih prihvati realnost da se rak dojke ne može sprečiti, ali da se ranim otkrićem može izlečiti. Zbog toga, dobrotvorne organizacije pozivaju žene da upoznaju svoje grudi kako bi uočile neke neuobičajne promene i ponovo ih proverile za 4 do 6 nedelja.

Zaključak je da sve žene bez straha treba da pristupe samopregledu i da kad god idu na redovan pregled kod lekara razmišljaju pozitivno, čak i kada se uoče neke promene ne treba strahovati, jer rano otkrivanje vodi ka izlečenju.

Podsećamo da za sve vrste raka rano otkrivanje znači veliku verovatnoću za izlečenje. Rano otkrivanje raka – redovnim praćenjem svoga tela tako da se kod svakih neuobičajenosti treba javiti lekaru, a on je taj koji će utvrditi o čemu se radi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

grudvica u dojcikarcinomlecenje rakapromene na dojcipromene na kožirakrak dojkesamo-pregled dojki
Komentari (0)
Dodaj komentar