Ginekomastija – povećanje dojki kod muškaraca

Ginekomastija je poremećaj čija je osnovna karakteristika povećanje dojki kod muškaraca.

Izazvana je pojačanim delovanjem ženskog hormona estrogena, ili je posledica povećanja odnosa estrogen – testosteron (ženski hormon – muški hormon).

Prava ginekomastija praćena je povećanjem žlezdanog tkiva dojki koje je obično veće od 4 cm u prečniku i tvrde je konzistencije. Povećanje žlezdanog tkiva razlikuje se od masnog tkiva u dojkama po svojoj tvrdoći i strukturi, što karakteriše uvećanje dojki u gojaznih muškaraca.

Ginekomastija može biti normalan fiziološki fenomen u različitim životnim periodima, kada su obično uvećane obe dojke. Kod novorođenčadi, u toku prva tri meseca po rođenju, posledica je prelaska estrogena majke kroz placentu do ploda; tokom puberteta, nastaje zbog povećanog odnosa estrogen – testosteron u ranoj fazi ovog životnog perioda; sa starenjem, nastaje zbog povećane količine masnog tkiva u dojkama, u kojima je povećana aktivnost supstance koja utiče na pretvaranje testosterona u estrogen.

Patološka ginekomastija može biti posledica bilo kog stanja koje daje povećanu količinu estrogena uz smanjenu količinu testosterona. Muškarci sa ginekomastijom imaju povećan rizik od nastanka karcinoma dojke.

Patološka ginekomastija nastaje u svim stanjima koja uzrokuju smanjenu koncentraciju testosterona, ili su tkiva neosetljiva na delovanje ovog hormona.

Pojedina oboljenja koja nastaju usled poremaćaja u strukturi hromozoma (osnovne nasledne osobine) praćena su ginekomastijom. Tumori testisa takođe mogu biti praćeni ginekomastijom, kao i povećana aktivnost enzima koji pretvaraju testosteron u estrogen. I povećana aktivnost štitaste žlezde može biti praćena ginekomastijom. Lekovi mogu uzrokovati ginomastiju zato što deluju kao estrogeni (biljni preparati ili digitalis, koji obično uzimaju srčani bolesnici); tu su i lekovi koji sprečavaju sintezu testosterona (npr. ketokonazol) ili njegovo delovanje (npr. spironolakton).

Fiziološke ginekomastije obično prolaze spontano i zahtevaju samo praćenje.

Patološke ginekomastije koje su posledica uzimanja lekova prolaze po prestanku uzimanja leka. U okolnostima kada se ne može delovati na uzrok, indikovana je hirurška intervencija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

estrogenginekomastijatestosteron
Komentari (28)
Dodaj komentar
  • Bohing

    Bivsi sam sportista i uvjek sam imao veće grudi, sad ne treniram imam velike grudi. Ali bradavice imam normalne. Blam me je 41g imam, sramota me na kupanje se skinut ili uzu majcu obuć. Skidao sam sa 100kg na 80kg iste mi grudi, mala razlika. Pri krajevima bradavica napipam zadebljanje. Šta mislite da je u pitanju. Hvala

  • Anonimni

    koliko dugo se pije klomifen i kako

  • djenkus

    da li moze da se izleci tako bez operacije da to tkivo nestane ili te zlezde sta su vec od tableta? poz

  • Dragoslav

    Pozdrav svima. Ja sam Dragoslav i imam ginekomastiju od 7-8. razreda osnovne škole. U početku su moje grudi bile slabo izražene, ali kako je vreme prolazilo, one su se sve više i više povećavale. U periodu srednje škole, bradavice su bile skroz ispupčene, a masno tkivo oko njih pomalo uvećano. Bio me je stid od svega toga i stalno sam se skrivao. Leti nisam išao na kupanje, kada sam i otišao, na peškir sam sipao hladnu vodu iz frižidera i pre nego stignem na plažu gde nema nikog, polivao sam se hladnom vodom, bradavice bi se skupile od hladnoće, a ja bih brže-bolje otrčao i ušao u reku. Uveče, kada bih krenuo u šetnju, bradavice bih lepio selotejp-trakom, kako se ne bi videlo ispupčenje kroz majcu. I tako, sve u svemu, od 7-8. razreda osnovne, pa sve do danas, a sada sam 3 godina na fakultetu, ja sam se skrivao i detinjstvo i mladost su mi prošli u skrivanju. Ove godine sam se operisaom, tačnije, pre nekih desetak dana. Nosim elastični zavoj koji služi, kako su mi rekli, da se ne bi pojavio hematom. Prilikom previjanja, video sam kako izgledaju grudi sada. Velika promena, hiljadu puta bolje nego što je bilo. Ja sam nov čovek. Jedva čekam da živim život normalno i bez srama. Svakom bih preporučio da ne čeka ni jedan trenutak, već da, posle iscrpnih kontrola, koje u državnim institucijama traju i do 2 meseca, obavi operaciju i krene u sasvim nov život.

    • Aleksandar

      Dragoslave, i ja imam isti problem i još ga nisam rešio. Zanima me kod kog doktora treba da idem, na kakve preglede?

  • Nemanja

    Dok sam bio mali, nisam imao povećane grudi, a i tada sam bio mršav, nego kako sam počeo da rastem, tako sam se i debljao. Tako su i moje grudi narasle i svi me ismejavaju. Dosta sam guglao i našao dosta toga. Moguće da je to ginekomastija, ali takođe sam video i da je moguće zbog debljine. Ako je od debljine, onda samo se mora smršati i grudi će nestati, a ako je ginekomastija, nikako se ne može rešiti, sem operacijom koja košta 122.000 dinara. Eto, nadam se da sam pomogao, a ja samo mogu da se nadam da je od debljine i da će se sve to smanjiti kada smršam.

  • Nemanja

    Imam 14 godina, od 10. godine imam problem sa tim, dosta me je stida, ali… Kako da se reši? Evo, pošto sam video dosta o tome, nemojte se zaluđivati glupostima tipa proći će, vežbaj ili tako nešto. Doktori ovde nemaju pojma u državnom. Jedino je rešenje otići u neku estetsku kliniku u Beogradu… ali, naravno, morate platiti.

  • N. N.

    Evo mojeg iskustva ako će vam pomoć. Sad imam 15 godina, u 13. sam otišao kod endokrinologa i rekao mi da imam ginekomastiju i da treba samo da smršam i povući će se. Tada sam imao 85, sada 70, i dalje isti problem. Nedavno sam otišao opet endokrinologu i poslao me na ultrazvuk. Ispostavilo se da nemam ginekomastiju nego nešto slično tome, nije lipomastija, samo masne naslage na tkivu, dok je ginekomastija povećanje žlezde, i sada čekam upute da idem na liposukciju.

  • N. N.

    Imam 15 godina i na fizičkom smo radili vežbu da ležimo i da rukama dotakneš nogu i tad me je toliko zabolela dojka, sad mi je tvrda i i otišla u visinu. Šta da radim?

  • Boy 17

    Poz, ljudi, evo mene opet se javljam. Pošto sam išao doktoru (državnom), jednostavno su mi rekli da nije za operaciju iako mi se to vuče 5 godina (ginekomastija). Totalno sam se isfurao na njih i sve, čak kad sam tražio ultrazvuk – odbili su :(. Došlo ljeto, nema kupanja još jednu godinu, šta reći. Odlučio sam, idem ja privatniku. Otišao, čovjek rekao da odmah odem na ultrazvuk, opet kod privatnika, naravno, i odem ljepo i dobijem rezultate i slike (bebe), zez se malo :), slike prsa i imam lipomastiju. Iako sam mršav, tu imam nasalge masnog tkiva (doktorica kaže najviše zbog hrane, jer trpaju hormone u piliće i ostalo da bi brže naraslo i zbog toga djeca dobijaju deformacije, a pri tom ne koriste testosterone (ako imate mlađu djecu u tinejdžerskim godinama, trebaju piti te neke tablete koje će spriječiti nastajanje lipo ili gyno). :S Znači, nisam imao ginekomastiju kao što mi je državna bolnica saopštila (dođe mi da im j*** m. svima ljepo što su me zavlačili 5 godina). Sledeće sedmice idem se javit privatniku i najvjerovatnije na operaciju 😀 Nadam se da će moja petogodišnja muka da prestane i da ću moći da živim! Imam 17 god. sad. Javiću vam se kasnije nakon operacije 😉 I jedna preporuka: ne dajte da vas zavlače na državnoj endikrinologiji! Samo lažu i varaju ljude… Srećno vam i rješavajte to što prije jer tek tad vam najljepše doba počinje 🙂 (more, bazeni, uske majice, bez majice itd. 😀 Pozz i sretno svima.

  • Aleksandar Mitrović

    Pozdrav, ljudi, ja imam 18 god. Pojavila mi se ginekomastija na desnoj dojci pre mesec dana, inače imam 70 kg i 187 cm. Ne primećuje se mnogo, ali ne znam da li će to rasti vremenom, i kakve su posledice operacije? Da li nakon nje ostaju neke vidne posledice na telu, i šta i kako? Inače, to mi se pojavilo od kako idem u teretanu, ali ne mislim da je od toga! Da li su te ginekomastije neki tumori ili šta?

  • Miško -

    Vidim da mnoge mlade ljude muči uvećanje muških grudi – ginekomastija. Pišem Vam ovo jer sam i ja imao jako velik problem sa tim. Meni su se uvećale grudi u pubertetu tako oko 14-15. godine i ceo život sam proveo povučen u sebe noseći veliki kompleks kojeg nisam znao kako da se rešim. U školi su me svi ismejavali, na moru nisam mogao da se šetam i zabavljam sa društvom kao svi. Čitav život sam nosio široke majce i košulje. Bilo me je sramota da se skinem pred devojkom jer se dešavalo da su moje grudi veće od njenih. Kad sam se oženio, mojoj ženi to nije smetalo, ali i jeste kad odemo na plažu, ali se pomirila sa tim, ali ja nisam, kompleks je ostao i to me je mnogo mučilo. Sada sam rešio taj problem i mnogo sam srećan. Želim da kažem svim mladim ljudima da se ne stide da potraže pomoć, ali od stručnog lica – lekara. Ja sam taj problem rešio operacijom. Toga sam se plašio i zato mi je trebalo toliko godina da skupim hrabrost za operaciju. Operacija je jednostavna i oporavak je brz. Ponavljam, nemojte da stidite da tražite pomoć. Meni je mladost prošla u skrivanju od kompleksa koji sam imao. Želim vam svima da budete srećni u mladosti.

  • Boy 17

    Poz svima. Imam 17 godina. Ginekomastiju imam od neke 13. godine. Naravno, svako ljeto izbjegavam što više da idem na kupanje jer me je sramota toga. Prije 3 godine sam išao doktoru, rekli su mi da će se povući, ali ništa se nije promjenilo. Nisam debeo, naprotiv, mršav sam baš, 57 kg, a 180 visine i primjeti se gine. Odlučio sam da sad opet odem doktoru jer mi je stvarno muka od toga. Otišao sam porodičnom, on mi je dao uputnicu za endokrinologa. Onda sam otišao kod endokrinologa, koji me je pregledao (i polni organ). Nakon toga sam se opet vratio porodičnom da mi da uputnicu da radim analizu hormona. Kada sam to završio, opet sam otišao kod porodičnog i on mi je rekao da kortizol nije dobar :S Sada sam dobio uputnicu da idem opet endokrinologu da mi on kaže ili ću na operaciju ili ću uzimati tablete, ili šta već jer ne znam baš da li kortizol uzrokuje ginekomastiju. Idem sledeće sedmice pa ću vam se javljati sa daljim informacijama i šta mi dešavalo 😀 Pozz i nadam se da znate sad barem nešto osnovno što trebate uraditi 😉

  • Suzana Vićentijević

    Imam sina od osamnaest godina sa tim problemom. Izražena mu je leva dojka. Išli smo na ultrazvuk, gde nisu nađene nikakve promene, osim uobičajene. Jako je iskompleksiran i to je normalno čim je nepravilnost u pitanju. Pitam vas šta dalje činiti i da li je neophodna operacija.

  • Marijan Vučetić

    Ja imam 14 godina i rano sam ušao u pubertet. Mislim da imam ginekomastiju, ali nisam radio još nikakve testove za to, a pretpostavljam da imam jer su mi povećane grudi, bio sam gojazan i za 2 godine sam dosta smršao, a grudi su mi ostale iste. Čitavu 1 godinu sam pokušavao da skinem nekako grudi aktivnim vežbama (pored treninga), sportski sam tip. I ništa ne pomaže. Je l’ je jedini način operacija ili ima još neki način? Hvala unapred!

  • N. N.

    Dobar dan, imam 14 god. Ginekomastiju sam primetio pre godinu i po dana. Nisam debeo. Da li ginekomastija može nekako da se smanji vežbama ili drugačije nekako?

  • Amir Selajlić

    I ja imam isti problem kao i svi vi. Da vam dam jedan savjet. Kada idete na kupanje sa prijateljima, odmah uletite u vodu i ostanite što duže možete da vam se bradavice ukrute. Kada se zaledite u vodi, izađite i nemojte bradavice okretati prema suncu da ne vrate staru veličinu i nakon 10-ak minuta ulazite u vodu ponovo 😀

  • Besir Salcinović

    Imam 16 godima. Imam povećanje dojke već dve i pol godine i stvarno se stidim. Ne idem nigdje gdje moram skidati majcu. Ja sam sportski tip, imam 65 kg, ali moje bradavice su ko dva oraha. Da li ima neki lijek ili nešto čime se to može barem smanjiti ili skroz nestati?

  • Aldin Hasić

    Imam 19 godina. Od osnovne škole imam problem sa povećanim dojkama. Sportski sam tip, lijepe građe, ali ta ginekomastija me muči psihički. Kakav je vaš savjet, šta da radim?

  • N. N.

    Da li iko zna ikakvo rješenje za ovaj problem, a da nije operacija, jer mi svi kažu da je prerano (15)? Strašno mi smeta, nisam gojazan, niti debeo, krupnije građen. Bio sam bucmast, sada smršao, skoro pa imam pločice, ali bradavice su „napuhane“ nezamislivo. Imam kompleks, ne želim izlaziti vani, pričati sa djevojkama jer me izazivaju da imam veće dojke od njih itd. Molim vas, pomoć?!

  • Armin Delić

    Ja imam 20 god. Je l’ za ovo jedino riješenje operacija?

  • David Jovanović

    Ja imam 16 godina, a od devete se bavim fudbalom i u njemu sam veoma uspešan. Uopšte nisam debeo, čak sam i veoma lepo razvijen u ramenima i stomaku – imam i pločice… Jedini problem, kao i većini vas, predstavlja mi leva bradavica. Sa 14 god. sam išao kod lekara i rekao mi je da će to da prođe samo od sebe, ali nije. Kada sam se malo raspitao po netu, našao sam informaciju da to može da se operiše. Odmah sam ponovo otišao kod istog lekara. Rekao mi je da može, ali tek posle 16. godine, tako da sada čekam leto da konačno skinem taj teret.

  • Strahinja Đurović

    Imam 14 god. Ginekomastiju imam već jednu i po godinu. Ima li neki lek a da ne idem na operaciju? Stidim se da se skinem na bazenu jer mislim da će mi se svi smejati.

  • Lazar Cetković

    I ja bih voleo da saznam rešenje: imam 16 godina i strašno mi smeta, nisam debeo, ali sam krupnije građe.

  • Blaže Josifovski

    Zdravo svima, želim da pitam da li ima neko rešenje za ginekomastiju. Imam 13 godina i sram me je da se kupam s prijatelima zato što imam velike grudi. Da li mogu ikako da smanjem svoje grudi, vežbama ili bilo kako? Odgovorite mi plz 🙂

  • Omer Omerbegović

    Ja bih sve u životu dao da se samo riješim ovog problema, ali kod mene je ginekomastija obuhvatila samo bradavice. Srećom nisam gojazan, pa mi se grudi ne deformišu. Ako iko zna kakvo riješenje neka mi kaže da probam, jer me je pomalo i stid otići doktoru (imam i ja 15 god).

  • Emir Durić

    Zanima me da li si našao riješenje za svoj problem pošto i ja imam isti problem kao i ti i zaista bih volio toga se riješiti jer mi stvarno smeta?

  • Darko Ruskovski

    Ja imam 15 godina i imam ginekomastiju već otprilike godinu i po dana. Ne znam kako da rešim to, a da izbegnem operaciju. Ginekomastija mi stvara kompleks, nisam debeo, ali krupnije građe, tako da se primeti da imam ginekomastiju. Je l’ zna neko neko rešenje za taj problem ili bar smanjenje, sem operacije?