Glavobolje, migrene i mučnina

Kod jako velikog broja ljudi koji pate od migrena kao čest pratilac javljaju se i stomačni problemi. Osam od deset osoba u Americi kod kojih je dijagnostifikovana migrena kao prateći simptom navodi i mučninu.

Opšte je poznato da od svih glavobolja migrene najčešće izazivaju mučninu. Otkriveno je ipak da i druge vrste bola koji se javlja u predelu glave mogu iritirati naš stomak. Lekari najbolje mogu utvrditi uzrok mučnine i propisati odgovarajuću terapiju.

Koje druge vrste glavobolja mogu izazvati mučninu?

Postoji puno stanja i bolesti koje mogu izazvati pojavu glavobolja praćenih mučninom ili povraćanjem. Svakako najbolji način da otkrijete u kakvoj su vezi vaša glavobolja i mučnina i da li je glavni krivac za sve to migrena ili neka druga vrsta glavobolje, jeste da lekaru jasno izložite simptome i svoju zdravstvenu istoriju što je detaljnije moguće.
Postoje i druga stanja koja mogu prouzrokovati pojavu glavobolja i mučnine.

Prehlada, sezonski ili stomačni grip

Upravo virusi koji ih prouzrokuju – mogu biti i uzrok pojave glavobolje i mučnine promenljivog inteziteta. Za razliku od migrena, ova stanja su najčešće praćena drugim indikatorima virusnog oboljenja. Primera radi, moguće je da vas snađu u isto vreme nos koji neprekidno curi, zatvor, groznica, intenzivan telesni bol i groznica.

Meningitis

Nepodnošljiva glavobolja praćena mučninom i prevelikom osetljivošću na svetlo može u prvi mah zvučati kao klasična migrena. Ali ukoliko je praćena i ukočenošću u vratnom delu, groznicom (ili bez nje), to mogu biti i indikatori meningitisa.

Probadajuća glavobolja

Mučnina je svakako jedan od osnovnih faktora koji se koristi prilikom određivanja vrste glavobolje, tj. da li je reč o migreni ili nekoj drugoj vrsti glavobolje. Tom kategorizacijom obuhvaćene su i glavobolje sa korenom u napetosti, kao i probadajuće glavobolje. Brojnim ispitivanjima došlo se do otkrića da pojedine osobe koje pate od toga imaju problema i sa mučninom u trenucima kada do probadanja dođe.

Veza između migrena i mučnine

Trenutna saznanja ukazuju na to da do pojave migrene dolazi onda kada izvesni nervi koji se nalaze u mozgu signaliziraju krvnim sudovima na moždanoj površini da se uvećaju, odnosno prošire. Takođe se smatra da promene u nivoima estrogena igraju bitnu ulogu kada je reč o ovoj pojavi.

Metode lečenja

Postoji puno metoda lečenja migrena i mučnina koje one izazivaju. U najefikasnije spadaju promena loših životnih navika i upotreba odogovarajućih lekova.

Stres je takođe jedan od najčešćih uzroka mučnih migrena. Stoga preduzimanje određenih mera koje će smanjiti opšti stres može umnogome pomoći i u smanjenju učestalosti i intenziteta samih migrena i glavobolja uopšte – prestanite sa pušenjem i izbegavajte što je više moguće hranu koja može izazvati migrene (previše masnu, prezačinjenu hranu), uključujući i čokoladu i alkohol.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alkoholbolovi u stomakuglavoboljagroznicaloše navikemasna hranameningitismigrenamucninaprehladapušenjestomačni gripstres
Komentari (0)
Dodaj komentar