Hipotireoza i trudnoća

Hipotireoza, ili smanjena funkcija štitaste žlezde, može biti praćena izraženom kliničkom slikom, tj. jasnim simptomima: pospanost, umor, otoci na kapcima i ekstremitetima, suva koža, usporen rad srca i hronična opstipacija.

Klinička slika ne mora biti izražena, ali hormonski status ukazuje na to da je funkcija štitaste žlezde smanjena – to je subklinička hipotireoza (prikrivena hipotireoza).

Dijagnoza se, dakle, postavlja na osnovu biohemijskih, a ne na osnovu kliničkih parametara.

Za normalan razvoj ploda neophodno je da majka ima normalnu funkciju štitaste žlezde. Zbog toga bi bilo dobro da se kontrola hormonskog statusa načini pre ulaska u trudnoću, posebno kod osoba koje ulaze u trudnoću programom tzv. veštačke oplodnje, kao i kod osoba koje u porodici, po ženskoj liniji, imaju nekoga sa obolelom štitastom žlezdom ili autoimunom bolešću.

Smanjenu funkciju žlezde treba korigovati lekovima pre trudnoće, a normalan nivo hormona treba održavati tokom trudnoće. Izražena hipotireoza kod majke praćena je oštećenjem intelektualnog razvoja deteta, posebno ukoliko neadekvatna koncentracija hormona prolazi kroz placentu u ranom periodu trudnoće.

Da li subklinička hipotireoza sobom nosi rizik – još uvek nije dokazano, ali se svakako savetuje nadoknada hormona ukoliko se postavi dijagnoza subkliničke hipotireoze.

Autoimune tireoidne bolesti česte su tokom trudnoće. Prisustvo tzv. TPO antitela udruženo je sa povećanim rizikom od pobačaja. Zbog toga je preporuka da praćenje antitela bude redovno ukoliko postoji subklinička hipotireoza i da pacijenkinja dobija terapiju tokom trudnoće.

Ukoliko je dijagnoza hipotireoze postavljena pre trudnoće, neophodno je u prvih 4-6 nedelja povećati dozu L-tiroksina za 30-50% u odnosu na dozu koju je pacijentkinja uzimala pre trudnoće.

Hipotireoza u toku prva tri meseca nakon porođaja česta je manifestacija bezbolnog zapaljenja tokom trudnoće. Zbog toga je neophodna kontrola stanja štitaste žlezde ukoliko postoje simptomi hroničnog umora, pospanosti ili jutarnjeg otoka kapaka. Terapija hipotireoze je doživotna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

stitna zlezdatireozatrudnoća
Komentari (0)
Dodaj komentar