Infuzija dobrim holesterolom

Rezultati novog istraživanja nagovestili su da infuzija dobrim holesterolom može brzo da ukloni tzv. loš holesterol iz zapušenih arterija. Poznato je inače da loš holesterol može da izazove srčani udar.
Cilj nove terapije jeste da smanji visoki rizik od drugog srčanog napada kod osoba koje su već imale srčani napad. "U godinu dana nakon srčanog udara, 12% ljudi ima ponovni srčani udar ili šlog, dok se polovini to dogodi u prvih mesec dana", kaže istraživač Andreas Žil, šef kliničke i translacionalne naučne strategije u Parkvilu, Australija.
Standarni lekovi za sprečavanje srčanog udara, kao što su aspirin i lekovi protiv zgrušavanja krvi, sprečavaju zgrušavanje, ali ne eliminišu osnovni faktor, a to je holesterol koji se nagomilao na zidovima arterija. Dobar holesterol ili HDL uklanja holesterol sa zidova arterija, dok su dostupnim lekovima za povećanje nivoa dobrog holesterola, kao što je nijacin, potrebne godine kako bi značajnije delovali.
Rezultati istraživanja
Istraživači su testirali CSL112, prirodnu ljudsku formulu apolipoproteina A-1 (ApoA-1) kod 57 zdravih dobrovoljaca. ApoA-1 je ključni protein u dobrom holesterolu i on transportuje holesterol iz arterija i drugih tkiva u jetru. Nakon što su učesnici primili jednu infuziju CSL112, istraživači su pratili znake pokreta tokom naredna dva sata. Uklanjanje holesterola iz ćelija povećalo se za 164%. Nivo ApoA-1 proteina se udvostručio, dok se, poređenja radi, nivo ovog proteina pri uzimanju terapije nijacina za četiri nedelje povećao samo 3%. Istraživači kažu da nije bilo ozbiljnijih neželjenih efekata.
Robert Ekel sa Zdravstvenog naučnog centra Univerziteta Kolorado smatra da je ovaj vid terapije potencijalno koristan, ali da je važno da se obrati pažnja na odnos između brze terapije i dugoročnog lečenja. "Mi još uvek ne znamo sve o dobrom holesterolu kako bismo bili sigurni kako ga treba modifikovati da bismo postigli najbolje rezultate kod pacijenata", kaže Ekel.
Sledeći korak predstavlja obimnije istraživanje gde će se CSL112 infuzija davati pacijentima u manjim količinama više puta nedeljno, nakon srčanog napada ili bolova u grudima.
Nalazi ovog istraživanja predstavljeni su nedavno na jednom medicinskom skupu i treba ih smatrati preliminarnim, jer još nisu prošli proces u kom stručnjaci proveravaju njihovu validnost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Dobar holesterolholesterol i srčani udarloš holesterolmasnoće u arterijamazapušene arterije
Komentari (0)
Dodaj komentar