Izborite se sa mamurlukom

Mnogo puta u životu ste bili na zabavama i pretpostavljamo da želite da odete na još mnogo njih. Najčešći nepoželjni pratilac dobrog provoda je mamurluk, koji ide zajedno sa glavoboljom i drugim neprijatnim osećajima. Čuli ste za mnoge domaće lekove protiv mamurluka koji pomažu, više ili manje. Rasol, tost, ljuta kobasica… Pitali smo stručnjake kako ova domaća sredstva zapravo deluju.
Da bismo razumeli kako da se oslobodimo propratnih dejstava alkohola, prvo treba da razumemo kako alkohol uopšte deluje na organizam. Alkohol deluje diuretski, odnosno podstiče mokrenje. To isušuje organizam, tako da jutro posle imate potrebu da pijete mnogo vode. Voda je i inače korisna za organizam, a naročito u ovom slučaju, jer pomaže da se nadoknadi tečnost i da ne dođe do dehidriranja.
Tokom procesa destilacije, mnogi dodaci se stavljaju u alkohol, i upravo su oni razlog bola u stomaku koji se može javiti za vreme mamurluka. Ovi dodaci se češće stavljaju u pića sa većim procentom šećera i u likere; tako da voda dvostruko deluje – sprečava dehidriranje i čisti organizam od ovih nečistoća.
Naveli smo tost kao jedan od domaćih lekova protiv mamurluka. Kako on deluje? Bolje je da je tost dosta zagoreo, onda će taj zagoreli deo sadržati karbon, neophodan element za čoveka koji pati od mamurluke. U preteranim slučajevima, kada neko ima trovanje alkoholom, u bolnici mu lekari ubrizgavaju karbon direktno u stomak, a jedenje zagorelog tosta je kućna verzija ovog postupka.
Alkohol ne ostaje dugo u stomaku. On se vrlo brzo apsorbuje u krvotok, posle kraćeg boravka u stomaku.
Sada ćemo napisati jedan savet koji inače ne spada u zdravu ishranu, ali je koristan ako znate da ćete biti na gozbi na kojoj ćete piti alkohol. To je, dakle, savet za retke prilike.
Masna hrana može biti korisna u borbi protiv mamurluka, i to kada se jede pre pijenja alkohola. Masne namirnice na neki način oblažu vašu utrobu, što vas može zaštititi od neprijatnih posledica ispijanja alkoholnih napitaka. Tada je alkoholu teže da se apsorbuje. Dakle, u izuzetnim slučajevima savetujemo da pojedete picu ili kobasicu pre nego što pređete na pivo ili vino.
Glavobolje su nezaobilazni deo mamurluka. Uzrok je manjak tečnosti u organizmu i teškoća tela da se prilagodi brzom opadanju nivoa alkohola. Nema pouzdanog leka za ove glavobolje, ali probajte sa odlaskom u šetnju ili nekim lekom protiv bolova, ako ništa drugo ne pomaže.
Ne postoji magična pilula. Dužina mamurluka zavisi od vaše konstitucije i podložnosti alkoholu. Pronađite domaći lek koji vama odgovara. Naravno – u izuzetnim prilikama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alkoholmamurluk
Komentari (0)
Dodaj komentar