Jača imunitet, poboljšava probavu: Napitak od 1 voća sprečava čak i rak

Mnogi narodi koriste ovo voće i njegov sok kao tradicionalne narodne načine za lečenje ili sprečavanje različitih bolesti.

Ananas vodi poreklo iz zemalja kao što su Tajland, Indonezija, Malezija, Kenija, Indija, Kina i Filipini, a sok od ananasa se sve češće koristi kao ukusan napitak, ali i kao izvor zdravlja.

Moderna istraživanja došla su do brojnih dokaza o povezanosti soka od ananasa i njegovih jedinjenja sa velikim zdravstvenim olakšicama, poput poboljšane probave i zdravlja srca, pa sve do sprečavanja rizika oboljevanja od raka, navodi se na sajtu Healthline.

Evo kojih 6 prednosti po zdravlje ima sok od ananasa:

1. Bogat je hranljivim materijama

Sok od ananasa obezbeđuje koncentrovanu dozu različitih hranljivih materija. Jedna šolja (240 mL) sadrži oko 132 kalorije, 1 gram proteina i manje od grama masti. Posebno je bogat manganom, bakrom, kalcijumom i vitaminima B6 i C. Ovi hranljivi sastojci imaju važnu ulogu u očuvanju zdravlja kostiju, imuniteta, zaceljivanju rana, proizvodnji energije i sintezi tkiva.

2. Smanjuje upalu

Sok od ananasa sadrži bromelain, grupu enzima koji mogu biti od pomoći u smanjenju upale izazvane povredama, opekotinama, operacijama, reumatoidnim artritisom ili osteoartritisom.

3. Jača imunološki sistem

Neka istraživanja pokazuju da sok od ananasa može doprineti jačanju imunološkog sistema. Smatra se da je delotvoran u borbi protiv zapaljenja sinusa i kod bronhitisa. Takođe može da pomogne povećanju efikasnosti određenih antibiotika.

4. Pomaže funkcionisanju digestivnog trakta

Bromelain u soku od ananasa može pomoći kod varenja, štiti od štetnih bakterija koje izazivaju dijareju i smanjuje upalu kod osoba sa upalnim poremećajima creva. Neka istraživanja idu u prilog tezi da sok od ananasa ima uspeha i u borbi sa problemima urinarnog trakta.

5. Štiti srce

Enzim bromelain je, prema mišljenju naučnika, takođe dobar saveznik vašeg srca. Laboratorijska istraživanja i testiranja na životinjama su pokazala da bromelain može da redukuje visok krvni pritisak i da smanji mogućnost za različite bolesti prouzrokovane nepravilnim radom srca.

6. Može da spreči pojavu raka

Neka istraživanja ukazuju na to da koncentrovane količine bromelaina mogu pomoći i u zaštiti od stvaranja raka u organizmu, kao i u ubijanju nekih potencijalno malignih ćelija. Ta istraživanja se i dalje proveravaju i smatra se da nivo bromelaina koji može da bude blagorodan u ovolikoj meri, je ipak mnogo puta veći od njegovog nivoa u jednoj čaši ananasa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

napitakrak
Komentari (0)
Dodaj komentar