Joga može da zameni antidepresive

Osobe koje pate od depresije umesto uzimanja antidepresiva mogu da praktikuju jogu, što daje značaj smanjenje simptoma bez sporednih efekata koji su posledica korišćenja lekova, tvrde američki naučnici nakon što su obavili istraživanje.

Istraživanje američkih naučnika je potvrdilo da joga i vežbe disanja pomažu osobama koje nisu na antidepresivima, kao i onima koji su na stabilnoj dozi antidepresiva, ali kojima nije postignut cilj, kazao je autor istraživanja Kris Striter, profesor Univerziteta u Bostonu.

Oko 40 posto osoba koje pate od teške depresije uzimanjem antidepresiva ne postižu potpunu remisiju. Joga se može koristiti kao alternativa ili dodatak farmakološkim tretmanima.

Tokom istraživanja osobe sa teškom depresijom podeljene su u dve grupe, u jednoj su uzimali veliku dozu antidepresiva i imali tri 90-minutna časa joge nedeljno, sa praktikovanjem joge kod kuće, dok je druga grupa uzimala malu dozu antidepresiva sa dva 90-minutna časa nedlejno uz vežbanje kod kuće.

Obe grupe su zabeležile značajno smanjenje simptoma depresije: Iako je veći broj članova grupe sa većom dozom antidepresiva imao manje simptoma, istraživači veruju da dva časa nedeljno uz vežbanje kod kuće znači i manje opterećenja, ali da i dalje daje efektivne rezultate.

Lekovi menjaju raspoloženje, a jogom se izbegavaju sporedni efekti, kao i interakcija lekova, prenosi Klix.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

antidepresivijoga
Komentari (0)
Dodaj komentar