Jutarnja cigareta i rak pluća

Prema rezultatima dve nove studije, pušači koji „povlače svoje prve dimove“ čim se probude, mogu biti pod većim rizikom od razvoja raka pluća (i drugih vrsta karcinoma) nego pušači koji svoju prvu cigaretu popuše kasnije tokom dana.

Rezultati ovih studija objavljenih u američkom časopisu „Cancer“ mogu pomoći da se identifikuju pušači sa posebno visokim rizikom od razvoja raka koji bi imali korist od ciljanih intervencija da se smanji ovaj rizik.

Opšte je poznato da pušenje cigareta povećava rizik od razvoja različitih vrsta raka, ali zašto neki pušači dobiju rak, a zašto su neki u manjoj opasnosti – još nije u potpunosti poznato.

Istraživači sa jednog američkog koledža istraživali su da li zavisnost od nikotina, takva da pušač oseća neodoljivu potrebu odmah nakon buđenja da zapali cigaretu, utiče na povećanje rizika od razvijanja raka pluća ili grla, bez obzira na to koliko često i koliko dugo su ti pušači pušili u svom životu.

Rak pluća i pušenje

Ispitivanjem je obuhvaćeno 4.775 pušača kod kojih je nakon buđenja ustanovljen rak pluća i 2.835 pušača bez dijagnoze raka pluća.

U poređenju sa pušačima koji prvu cigaretu popuše 60 minuta nakon buđenja, pušači koji prvu cigaretu popuše 31 do 60 minuta nakon buđenja, imaju 1,31 puta veće šanse za razvijanje raka pluća, a kod pušača koji prvu cigaretu popuše u roku od 30 minuta nakon buđenja, rizik za oboljevanje od raka pluća je čak 1,79 puta veći.

Uticaj pušenja na rak glave i rak grla

Vršeno je i ispitivanje pacijenata sa karcinomom glave i grla. Ovim ispitivanjem je obuhvaćeno 1.055 pušača sa dijagnozom raka glave i grla i 795 pušača bez dijagnoze raka.

U poređenju sa pušačima koji su pušili 60 minuta nakon buđenja, osobe koje su pušile 31 do 60 minuta nakon buđenja imale su 1,42 puta veće šanse za razvoj raka glave i grla. Osobe koje su pušile u prvih 30 minuta nakon buđenja, imale su 1,59 puta veće šanse za razvoj ove vrste raka.

Ovi nalazi ukazuju na to da je velika verovatnoća da jutarnji dim cigarete, odmah nakon buđenja, povećava rizik za pušače od dobijanja raka. „Ovi pušači imaju viši nivo nikotina, a možda i drugih duvanskih toksina u svom telu, nego zavisnici od pušenja koji se uzdržavaju od jutarnjeg pušenja pola sata ili duže“, navodi doktor Džošua Muskat, jedan od autora studije.

Stručnjaci smatraju da ovi rezultati mogu biti kombinacija genetskih i ličnih faktora koji izazivaju veću zavisnost od nikotina.

Preporuka

Pušači koji zapale cigaretu odmah nakon buđenja jesu osobe sa visokim rizikom od razvoja raka i mogu imati koristi od ovih istraživanja tako što će se odvikavati bar od „jutarnjih cigareta“.

Istraživači smatraju da bi ovi rezultati mogli da smanje negativne efekte po zdravlje pušača, kao i troškove u vezi sa njihovim lečenjem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolesti zavisnosticigaretakarcinom grlalečenje bolesti zavisnostiodvikavanje od pusenjapušenjerak mozgarak pluca
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    hval na paznji