Kako bolesti usta utiču na zdravlje?

Lekarima je odavno poznato, ali treba podsetiti neupućene, da nehigijena usta, bolesni zubi i bolesni desni mogu izazvati razne bolesti ili pogoršati mnoge hronične bolesti.
Bakterije izazivaju bolesti desni
Neka istraživanja su pokazala da crveni i otečeni desni, kao i desni koji krvare – mogu da ukažu na određene zdravstvene probleme, kao što su srčana oboljenja ili dijabetes.
Ponekad, bakterije iz usta mogu dospeti i u krvotok, što može izazvati upale na drugim mestima u vašem telu.
Ako se ne leče, bolesti desni mogu povećati rizik od niza drugih bolesti povezanih sa upalama.
Bakterije mogu uticati na srce
Pojedina istraživanja su pokazala da osobe sa bolesnim desnima imaju veće šanse da boluju od srčanih bolesti, u poređenju sa osobama sa zdravim desnima. Međutim, istraživači nisu sigurni zbog čega tačno postoji povezanost bolesti kardiovaskularnog sistema sa bolestima desni.
Jedna od teorija je da bakterije putuju krvotokom, gde se mogu zakačiti za masne ploče u arterijama, što može da prouzrokuje upalu na nekim delovima tela, pa čak i srčani udar.
Blede desni i anemija
Ako ste anemični, vaša usta mogu biti blede boje i osetljiva, a vaš jezik može postati natečen i gladak. Ako imate anemiju, vaše telo nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca ili vaša crvena krvna zrnca ne sadrže dovoljno hemoglobina. Usled dugotrajne anemije, vaš organizam ne dobija dovoljno kiseonika. Postoje različite vrste anemije, pa se i vrste terapije razlikuju. Razgovarajte sa lekarom i saznajte koji tip anemije imate i kako je lečiti.
Bolesti usta i reumatoidni artitis
Dugotraja upala desni ili kvaran zub mogu kod nekih osoba izazvati reumatoidni artitis. Ukoliko pak bolujete od reumatoidnog artitisa, onda lečenjem zuba i desni možete znatno smanjiti bolove koje ova bolest izaziva.
Gubitak zuba i bolesti bubrega
Odrasle osobe bez zuba više su izložene riziku od bolesti bubrega od onih koje još uvek imaju svoje zdrave zube. Na koji način su bolesti bubrega i parodontopatija tačno povezane – nauka još nije detaljno otkrila. Istraživači sugerišu da neko hronično zapaljenje može predstavljati zajedničku nit između bolesti zuba i bolesti bubrega. Dakle, vodeći računa o zubima i desnima, možete smanjiti rizik od razvoja hroničnih bubrežnih problema.
Umesto zaključka
Iz navedenog se može videti da bolesni zubi i bolesne desni mogu biti uzrok mnogih bolesti. Zato je važno redovno prati zube i redovno ići zubaru, kako bi se bolesti zuba otklanjale na samom početku i time sprečile razne infekcije i upale.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

anemijabolesti bubregabolesti srcabolesti ustadesniinfekcijakarijeskrvotokupalezubi
Komentari (0)
Dodaj komentar