Kako na vreme otkriti rak debelog creva?

Pacijenti sa tumorom debelog creva otkrivenim u početnom ili premalignom stadijumu (stadijum bez prisustva zloćudnih ćelija raka, ali ako se čeka, velikaje verovatnoća da će se pojaviti) mogu mnogo uspešnije biti tretirani manje invazivnim metodama, kao što su lokalne ekscizije (lokalno isecanje tumora) ili kolonoskopske polipektomije (isecanje tumora creva kroz instrument koji se zove kolonoskop, pod kontrolom oka) , koje skraćuju boravak u bolnici i isključuju skupe procedure kao što su ponovne hirurške intervencije, hemio i radioterapija.

U modernim evropskim i svetskim državama establiran je program redovnog pregleda rizičnih grupa jednom godišnje (tzv. Skrining program) i, u slučaju postojanja sumnjivih promena, daljih pregleda i tretiranja u ranom stadijumu, kada su šanse za izlečenjem najveće. Nažalost, kod nas veliki broj pacijenata dolazi u poodmaklom stadijumu, kada radikalno lečenje nije moguće, već se mora pribeći palijativnim procedurama (operativni zahvati kojima se samo delimično uklanja tkivo raka), da bi se inicijalno olakšao život ovih bolesnika.

Otkrivanje kolorektalnog karcinoma u ranom stadijumu od krucijalnog je značaja za lečenje, kako zbog mogućnosti izlečenja i sprečavanja pojave lokalnog recidiva (ponovno pojavljivanje tumora na istom mestu) i/ili udaljenih metastaza, tako i zbog očuvanja seksualnih i urinarnih funkcija bolesnika i očuvanja kvaliteta života.

Ako imate 50 ili više godina, podvrgavanje skrining testu može da vam spase život:

  • Kolorektalni karcinom (rak debelog i završnog creva) obično nastaje od polipa u kolonu i rektumu. Polip je patološka izraslina u lumenu creva, tj. nenormalna izraslina u šupljini creva.
  • Vremenom neki polipi mogu da postanu karcinomi.
  • Skrinig testovima polipi se mogu otkriti i potom odstraniti pre nego što postanu karcinomi.
  • Skrining testovima se, takođe, može otkriti i kolorektalni karcinom u ranoj fazi, kada postoji dobra šansa za izlečenje.

U „skriningu“ za kolorektalne polipe/karcinom koristi se nekoliko različitih testova. Obično se koriste zasebno, mada se ponekad mogu kombinovati.

Test na nevidljivo postojanje krvi u stolici (Fecal Occult Blood Test – FOBT)

Ovaj pregled pacijent sprovodi sam, kod kuće. Na test karticu se stavljaju uzorci stolice, koja se nakon toga nosi lekaru, na tumačenje rezultata testa. Ovim testom se otkriva da li u stolici postoje tragovi krvi, koji mogu ukazati na postojanje eventualnog tumora/polipa.

Ovakav test je prihvatljiv za veliki deo populacije zbog diskrecije i obavljanja u privatnosti sopstvenog doma. Neophodno je pomenuti da ovaj test zahteva po uzorak iz tri uzastopne stolice i da je neophodna priprema za izvođenje ovog testa, koja podrazumeva pridržavanje bele dijete tri dana pre i u toku testiranja, da se ne bi dobili lažno pozitivni rezultati. Ova dijeta podrazumeva konsumiranje što više voća, izbegavanje crvenog mesa i preparata koji sadrže vitamin C. Najidealnija bi bila ishrana bazirana na hlebu i mlečnim proizvodima.

Test se ne može izvoditi za vreme menstrualnog krvavljenja, kao i ukoliko osoba ima proliv. Treba sačekati da se stolice normalizuju i menstruacija prestane, pa početi testiranje.

Fizikalni pregled

Ukoliko postoje tegobe, lekar je dužan da izvrši fizikalni pregled pacijenta koji podrazumeva inspekciju (pregled bolesnika čulom vida) i digitalni pregled anusa i krajnjeg dela rektuma (rektalni tuše).

Fleksibilna/rigidna sigmoidoskopija

Ovakva vrsta pregleda sprovodi se savitljivim ili čvrstim instrumentom, koji lekar kroz anus plasira u rektum i tako proverava da li postoje polipi/tumor u rektumu ili donjoj trećini kolona. Eventualno pronađeni polipi se ovim putem mogu i odstraniti.

Kolonoskopija

Kolonoskopija je savremena dijagnostička metoda kojom se direktno, pod kontrolom oka, može ispitati celo debelo crevo. Ova procedura se izvodi pomoću kolonoskopa, savitljivog sterilisanog instrumenta širine prsta koji, zahvaljujući svojoj savitljivosti i optičkim vlaknima, omogućava siguran i precizan pregled celog debelog creva.

Irigografija sa dvostrukim kontrastom

Tokom ovog pregleda, kroz anus se u kolon ubacije kontrastno sredstvo (barijumska kaša), koje lekaru specijalisti tokom pregleda pod rentgenskim snimanjem omogućava uvid u stanje debelog creva i postojanje eventualnih polipa/karcinoma i drugih abnormalnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

karcinomrakrak debelog crevatesttumor
Komentari (9)
Dodaj komentar
  • Zoran Jocić

    Fob test mi je bio pozitivan. Nemam nikakve smetnje, rađen je samo jednom, bez ikakve prethodne pripreme u smislu ishrane. Imam smanjen hemoglobin, 100. Da li su to dovoljni i sigurni indikatori za kolonoskopiju ili gastroskopiju? Inače, na plavixu i aspirinu sam oko dve godine, zbog ugrađenih stentova. Hvala. S poštovanjem

  • Marina Perović

    Molim vas da mi neko kaže imali leka ako je već otkrivena metastaza. Mom ocu je otkrivena metastaza na desnoj strani mozga, plućima. Ima probleme sa govorom i emocijama. Kažu doktori da je tumor marker najveći od debelog creva i prostate… Mnogo sam zabrinuta, čekamo rezultat bronhoskopije. Hoće li mu pomoći hemoterapija ili zračenje?

  • Branko Oro

    Mislim da je malo medicinski zastareo ovaj članak kod pripreme za FOBT za belu djetu koja je bila do unazad 3-4 godine obavezna. Sad to više nije potrebno, odnosno ne treba više da pacijent bude na beloj djeti pre skupljanja 3 stolice za test na prikriveno krvarenje FOBT.

  • Momčilo Mijalčić

    Hvala, profesore, za tri godine dva puta ste mi produžili život po izvršenim operacijama koje sam ja izbegavao ali me je Vaša strčnost ubedila da ih prihvatim. Zaista, ovo je jedna od najpodmuklijih bolesti jer nikakve tegobe nisam osećao a toliko sam bio blizu smrti. Puno zahvalnosti.

  • Vesna Radosavljević

    Možete li mi preporučiti neku ordinaciju ili lekara koji bi mi takvu vrstu pregleda odradio na najbolji mogući način?

  • Magda Zarić

    Zaista ima dosta tekstova na temu debelog creva, ali ovde je sve napisano kratko, jasno i razgovetno… Godinama se patim sa hemoroidima i uvek sam mislila da to što mi se pojavljuje krv nakon stolice potiče od njih. Po struci sam zdravstveni radnik koji se svakodnevno sreće sa obolelima od karcinoma debelog creva i svakakvih ljudskih muka sam se nagledala… Na insistiranje svog lekara, pristala sam konačno na tu famoznu kolonoskopiju i nisam se pokajala. Pregled jeste neugodan, ali se izdrži, uostalom mnogo neugodnije stvari bi mogle tek da se dese kod slučajeva koji su kasno otkriveni. Pišem ovde sa iskrenom željom da ljudi svako krvarenje iz debelog creva shvate OZBILJNO, da ne izbegavaju KOLONOSKOPIJU, jer to je najdostatniji pregled sa najmerodavnijim nalazom. Kod mene se desilo da nisam krvarila samo od hemoroida već i od polipa koji je uklonjen endoskopski i presrećna sam što se sve završilo samo na njemu… Ljudi, iskreno i od srca vam savetujem, vodite računa o sebi i svom zdravlju i opet ponavljam, ukoliko vam je preporučena kolonoskopija, URADITE JE.

  • Jovanka Lukarevska

    Gabi, reci mi, otkad su ti otkrili, šta si posle radila? Izvlačenjem ili operacijom? Puno hvala.

  • Gabi R

    Mogu samo da pohvalim tekst i da kažem da svi koji ga pročitaju ozbiljno to shvate, ja sam jedna od mnogih kome su na vreme otkrili polipe i sretna sam i zahvalna zbog toga. Sve je izlečivo ako se otkrije na vreme.

  • Bogomir Jordaković

    Pošto i ja vec skoro 30 godina imam problema sa debelim crevom, pa imam stalne prolive i bolove, ovaj vaš tekst dobro mi je došao. Super je. Dajem maksimalnu ocenu, jer tu sam pročitao mnogo toga što dosad nisam znao. Pozdrav