Kako nastaje bol u leđima

Bol u leđima danas je veoma učestala pojava čak i kod mladih ljudi. Objasnićemo u nekoliko rečenica kako nastaje taj neprijatni osećaj.
Bol nastaje iz nekoliko razloga i ima veze sa kičmom. Kada dođe do oštećenja kičme, dolazi do pritiska na kičmenu moždinu, nerve i mišiće, pa se zbog toga javlja bol.
Kičme je od vitalnog značaja za čoveka iz sledećih razloga:

  • štiti kičmenu moždinu od spoljašnjih uticaja i povređivanja
  • daje čvrstinu i potporu telu
  • omogućuje da perifernim nervima oživljava celo telo
  • od kičme zavisi elestičnost i pokretljivost tela
  • zbog težine tela, kičma trpi najveće opterećenje

Kičma se sastoji od koštanih pršljenova, između kojih se nalaze elastični diskovi. Pršljenovi daju čvrstinu, a diskovi omogućavaju elastičnost i sprečavaju trenje između kičmenih pršljenova.
Najosetljiviji deo kičme je lumbalna regija, gde se trup spaja sa karlicom a karlica sa nogama. Taj deo kičmenog stuba je najpokretljiviji, trpi najveća opterećenja i tu je središte i težište celog tela. Lumbalni deo tela, povezan sa kičmom, karlicom i nogama – omogućava telu da bude u stalnoj ravnoteži, kako pri sedenju, tako i pri stajanju, savijanju, hodanju i trčanju.
Lumbalni bol uzrokuju mehaničke promene na pršljenovima i diskovima nastale usled povreda ili bolesti.
Objasnićemo šta konkretno znače pojedini stručni medicinski izrazi.
Hernija diska je pucanje spoljnog omotača diska i ispadanje njegovog mekog tkiva u spoljni prostor. Prilikom toga, pršljenovi ne stoje pravilno i dolazi do neravnomernog pritiska na mišiće i pojedine nerve, što prouzrokuje bol.
Sindrom piriformisa je mišićni disbalans oko kuka i karlice koji vrši "provociranje" mišića piriformisa, a ovaj vrši pritisak na išijadični nerv.
Skolioza je krivljenje kičme u levu ili desnu stranu, usled čega se mišići nepravilno opterećuju.
Spondiloza je okoštavanje dva pršljena ili više susednih pršljenova, usled čega se smanjuje elastičnost, a povećava pritisak na nerve ili kičmenu moždinu.
Spondilolisteza je pomeranje jednog pršljena napred u odnosu na susedni pršljen, usled čega nastaje bol; obično je posledica povrede.
Spinalna stenoza je suženje kičmenog kanala usled neke upale ili degenerativnih procesa na jednom ili više diskusa, čime se vrši pritisak na kičmenu moždinu i nerve.
Tačno izvorište bola u leđima obično je teško naći, jer kada bole leđa, bol obično zahvata širu površinu. Ukoliko je bol jak, može se uzeti neki od analgetika za smanjenje bolova, ali se radi tačne dijagnoze i terapije treba obratiti lekaru.

Srodni članci

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolisijadikuskicmaleđa
Komentari (0)
Dodaj komentar