Kako pomoći osobi sa bipolarnim poremećajem – 11 praktičnih saveta stručnjaka

Veliki broj ljudi izbegava ili ignoriše osobe sa bipolarnim poremećajem, najviše iz neznanja kako takvoj osobi pomoći i šta treba raditi. Međutim, kada je u pitanju član porodice ili neko drugi blizak, ne može se ignorisati niti izbegavati osoba sa bipolarnim poremećajem.

Stručnjaci predlažu nekoliko praktičnih koraka šta i kako raditi:

Ne savetuje se kritikovanje i pridika osobi sa bipolarnim poremećajem. Često oni žele samo da ih neko sasluša, a ne da iznosi svoje mišljenje. Recite da mogu računati na vas kada god žele razgovor jer tako znaju da ih neko sluša i biće otvoreniji za bilo koju temu.

Ohrabrite ih za lečenje – dajte im do znanja da i oni mogu živeti dugo i srećno kao i svi drugi. Bipolarni poremećaj nije greška ličnosti i lečenjem se stanje može popraviti ukoliko ima podrške najbližih.

Provodite vreme zajedno – bipolarne osobe su često depresivne pa se zato savetuje aktivan društveni život za njih u vidu odlaska na kafu, u bioskop ili šetnje u parku.

Pomoć tokom terapije – budite uključeni u lečenje na koji god način možete jer takva pomoć doprinosi uspešnosti u lečenju, makar to bilo i samo podsećanje za uzimanje lekova.

Ostanite pribrani – tokom bipolarne epizode možete videti i doživeti vrlo neprijatne i teške trenutke koji neretko idu i do fizičkog nasilja. Vrlo je važno ostati pribran i shvatiti da su to simptomi poremećaja.

Prepoznati epizodu – bolje upoznavanje sa ličnošću osobe sa bipolarnim poremećajem dovodi do prepoznavanja prvih simptoma loše epizode. Tako se osoba može na vreme odvesti lekaru ili terapeutu i smanjiti štetan epilog.

Prepoznati depresiju – osobe sa bipolarnim poremećajem često su depresivne. Ohrabrite ih da izađu sa vama makar i u šetnju. Budite što više pozitivni kada ste sa njima. Ukoliko ne bude efekta, pozovite lekara, recite mu za stanje i pitajte za savet.

Dnevni raspored – dnevna rutina je veoma bitna za raspoloženje osobe sa ovim poremećajem kao i vreme odlaska u krevet i buđenje.

Olakšajte stres – nemoguće je totalno zaštititi osobu sa biolarnim poremećajem od stresa. Uopšteno, ne može se niko zaštititi od stresa, ali može se umanjiti njegov efekat ako se nađemo kao podrška u tim trenucima.

Grupne terapije – grupe za podršku mogu biti mesto za razmenu iskustava i razgovor o načinu života sa bipolarnim poremećajem. Pokušajte da ih odvedete na takva okupljanja, ako ne pokušajte sa grupom za podršku preko interneta jer i to može biti od pomoći

Vodite računa i o sebi – nega, pažnja i briga drage osobe sa bipolarnim poremećajem može veoma puno uticati i na vaš lični život. Pokušajte da nađete vremena i za sebe i nemojte osećati krivicu zbog toga jer ne možete biti adekvatna podrška ukoliko sami niste optimistični, odmorni i puni elana i osmeha.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bipolarni poremećajdepresijapodrška porodice kod bipolarnog poremećajapomoć osobama sa bipolarnim poremećajemuzroci bipolarnog poremećaja
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Adolf

    Savet br. 12: Odlazak u jednom pravcu u neku instituciju tipa Laza Lazarević.Tamo će biti pod stalnim nadzorom i terapijom, i biće sa sebi sličnima.

    • Anonimni

      kako te samo nije sramota.Djubre jedno smrdljivo.

  • Zorzo

    Moja prijateljica i poslovni partner je bipolarac. Od vrlo zabavne osobe, pune šarma i ljepote, za tren oka se pretvori u zvijer, koja laje, vređa, pa čak i fizički nasrće na sekretaricu. Kad ta losa faza prođe, ona plače, izvinjava se i zali se kako nema podršku ni od koga. A mi, svi oko nje, igramo kako ona svira.