Kako se prenose bradavice?

Za razliku od konvencionalnog mišljenja, nova holandska studija je utvrdila da je najverovatniji način da se deca zaraze virusom koji izaziva bradavice preko bliskog kontakta sa članovima porodice i školskih drugova. Doskora je preovladavalo konvencionano mišljenje da se bradavice prenose preko javnih mesta, kao što su bazeni ili javni tuševi, što nije baš tačno.
Istraživači su zaključili da se podsticanje dece da pokriju svoje bradavice zavojima ili flasterima prilikom plivanja ili da nose papuče prilikom korišćenja javnih tuševa, ne odnosi na primarni izvor infekcije bradavica.
Da bi došli do tog zaključka, autori studije su proveli 18 meseci prateći pojavu bradavica među 1.100 holandske dece uzrasta od 4 do 12 godina upisanih u tri različite osnovne škole u gradu Lajdenu.
„Trenutne preporuke o prevenciji bradavica uglavnom se odnose na javna mesta kao što su bazeni. Međutim, deca često dobijaju bradavice od članova porodice ili drugova, a ne iz javnih prostora, što nam govori da bi pokrivanje bradavice kod kuće ili u školi možda bilo više od pomoći u sprečavanju širenja infekcije“, kaže vodeći autor istraživanja dr Sjoerd Brugink sa odseka za javno zdravlje i primarnu zdravstvenu zaštitu Univerzitetskog medicinskog centra u Lajdenu.
Bradavice su uzrokovane određenim vrstama humanog papiloma virusa (HPV), ali nisu iste kao genitalne bradavice, koje se prenose seksualnim putem i povećavaju rizik od raka grlića materice.
O istraživanju
Kako bi otkrili šta utiče na širenje bradavica kod dece, autori su ispitivali ruke i noge svih učesnika istraživanja tokom 11 do 18 meseci. Osim toga, roditelji su zamoljeni da popune upitnike koji ukazuju na to kako i koliko njihova deca koriste javne toalete i javne tuševe, kako provode vreme baveći se sportom i da li postoji prisustvo bradavica među članovima porodice i bliskim prijateljima.
Istraživači su utvrdili da je pravi rizik od širenja bradavica izlaganje osobama koje su imala bradavice u kućama ili učionicama, a ne korišćenje javnih prostora. Oni su predložili da se javni zdravstveni napori fokusiraju na rizik koji dolazi iz takvog relativno bliskog kontakta, a ne na opasnost od javnog okruženja.
Praktično govoreći, takva promena u pristupu ne bi nužno podrazumevala radikalnu promenu. Umesto toga, to bi, na primer, značilo da bi deca trebalo da se podstiču da pokriju svoje bradavice dok su kod kuće, a ne kada idu na plivanje.
Rekacije i pouke
Dr Jozelin Glasberg, ginekolog i akušer na Skot i Vajt bolnici u Round Roku, SAD, veruje da su zapažanja holandske ekipe istraživača tačna i da odražavaju prirodu širenja HPV.
„Dobijeni rezultati imaju smisla jer se HPV virus prenosi neposredno preko kontakta, a deca imaju najviše kontakata sa svojim članovima domaćinstva i školskim drugovima.To je veliki podsetnik da bi neko ko ima bradavicu trebalo da je pokrije kako bi se sprečilo širenje ovog virusa“, kaže ona.
Iz preporuke se vidi da sprečavanjem dodirivanja osoba koje imaju bradavice i pokrivanjem bradavica jednostavnim „hanzaplastom“ dolazi do veoma dobre zaštite od prenosa bradavica. Takođe je važno da osoba koja ima bradavice vodi računa o ličnoj higijeni, ne treba da „čačka“ ili češa bradavice jer ih tako može preneti na druge delove svoga tela. Redovno pranje ruku i održavanje lične higijene je veoma efikasan način za sprečavanje prenosa bakterijskih i virusnih infekcija, a samim tim i bradavica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bakterijebradavicedodirinfekcijejavni bazeniprenos infekcijasport i infekcijevirusi
Komentari (0)
Dodaj komentar