Kako uzimati kalcijum bez rizika od preloma kostiju?

Ženama je uvek savetovano da unose povećane količine kalcijuma da bi smanjile rizik od nastanka osteoporoze, pogotovo kada nastupi menopauza.

Klinička studija dokazala je, međutim, da konsumiranje veće količine kalcijuma ne smanjuje rizik od preloma kostiju.

Kalcijum, štaviše, može da poveća rizik od preloma kostiju ako se ne uzima zajedno sa proteinima.

Naučnici iz Američkog centra za kontrolu bolesti intervjuisali su 2006 žena starijih od 50 godina, ispitujući ih o ishrani i uzimanju vitamina i minerala. Rezultati su pokazali da ukupna količina unesenog kalcijuma nije imala efekta na umanjenje rizika od preloma kuka ili ručnog zgloba. Studija je dokazala da povećano unošenje kalcijuma ima zaštitnu ulogu od preloma samo ako se kalcijum unosi zajedno sa proteinima, i to najmanje 70 grama dnevno.

Dr Lina Balluz, šef nadzora u odeljenju za zdravlje odraslih centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti, izjavila je da povećano unošenje kalcijuma značajno povećava rizik od preloma kostiju ukoliko je unošenje proteina malo.

Potrebne su dodatne studije koje će tačno odrediti koji je to optimalan nivo kalcijuma i proteina koji žene treba da unose dnevno da bi se zaštitile od preloma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kalcijumosteoporoza
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Mlijeko Mlijekic

    Mlijeko uzima kalcijum iz kostiju tako da one zemlje u kojima se najviše konzumira su zemlje sa najviše osteoporoze i preloma kukova. (SAD,Švedska).

  • Mirko Mileski

    Mislim da naša medicina ne poklanja dovoljno pažnje mineralima a posebno esencijalnim. Nema kulture lečenja mineralima i vitaminima. Govorim o nijansama i pristupu zdravlju, a ne o kliničkim slučajevima. Što više svetskih tekstova o pravilnom doziranju i upotrebi suplemenata dobro bi došlo svakom ko želi poboljšati svoje zdravlje ili pati zbog nedostatka npr. kalcijuma, kao ja.