Karijes može biti prelazan? Evo šta doktori kažu…

Loša oralna higijena može dovesti do nakupljana naslaga, bolesti desni i može biti pogodno tlo za razvoj bakterija. Ako se ljubite s partnerom, putem pljuvačke sve te bakterije mogu završiti u vašim ustima.

“Ljubljenje sa osobom koja ne pere zube ne samo da je grozno već može da utiče i na vaše zdravlje”, smatra dr Tina Sou, doktor stomatologije.

Ako se ljubite 10 sekundi s nekim znači da možete da prenesete i do 80 miliona bakterija i mikroorganizama u svoja usta, pojasnila je Sou. Dok je normalno imati dobre bakterije u ustima, ljubljenje nekoga ko ima puno loših može uticati i na vaše zdravlje.

“Te loše bakterije se prilikom poljupca mogu naći u vašim ustima i tako dovesti do brojnih problema u usnoj šupljini“, dodala je. Loš zadah, bolesti desni i karijes će se lako stvoriti ako ne pazite na higijenu.

Nema načina da izbegnete razmenu pljuvačke dok se ljubite s partnerom, ali postoje načini kako bakterije da držite pod kontrolom.

“Za početak važna je pravilna oralna higijena, što uključuje pranje zubi barem dva puta dnevno, ali i čišćenje zubnim koncem te redovna poseta stomatologu“, dodaje Sou. Dakle, dok god vi redovno održavate higijenu svojih zuba, problema ne bi trebalo biti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

karijesoralna higijena
Komentari (0)
Dodaj komentar