Koliko je vremena zaista potrebno da se telo očisti od toksina iz duvana

Koliko ste puta obećali sebi da ćete prestati da pušite? Koliko puta ste samo to pokušali? A ako ste u tome zaista i uspeli, sigurno će vas zanimati koliko će vremena biti potrebno da se vaše telo zaista očisti od toksina koji se nalaze u cigaretama.

Evo što se događa u telu uposle par sati, ali i deceniju i po nakon prestanka pušenja.

20 minuta nakon prestanka – Prvi efekt koji se pojavi 20 minuta nakon zadnje cigarete je snižavanje pritiska i pulsa prema normalnom nivou

12 sati nakon prestanka – Ugljen-monoksid, koji može biti toksičan u većim količinama, izlazi iz gorućeg duvana i unosi se u telo s dimom. Ugljen-monoksid lako se lepi za ćelije zbog čega im otežava povezivanje s kiseonikom. To rezultira kardiovaskularnim problemima. 12 sati nakon prestanka pušenja u vašem telu smanjuje se količina ugljen-monoksid zahvaljujući čemu se količina kiseonika“popravlja“ na normalnu, piše healthline.com.

24 sata nakon prestanka – pušači imaju 70 posto veće šanse za srčani udar. Samo jedan dan nakon prestanka pušenja taj se rizik počinje da se smanjuje.

48 sati nakon prestanka – obnavljaju se čula mirisa i ukusa.

Tri dana nakon prestanka – telo će vam se potpuno očistiti od nikotina. Nažalost, posledice nikotina ostaju još neko vreme. Mogući su fizički simptomi poput glavobolja, vrtoglavice i grčeva. U borbi s tim simptomima možete se nagraditi novcem koji ste uštedeli na cigaretama, i kupiti sebi nešto lepo.

Dve do tri nedelje nakon prestanka – moći ćete da vežbate i bavite se fizičkom aktivnošću, pobolšaće vam se cirkulacija, a i pluća će vam se oporaviti i lakše ćete disati.

Mesec do devet meseci nakon prestanka – pluća su mnogo otpornija na infekcije. Godinu dana nakon prestanka – rizik od srčanih bolesti smanjen je za 50 posto.

Pet godina nakon prestanka – rizik od srčanog udara sada je isti kao kod nepušača.

10 godina nakon prestanka – za pola se smanjuje rizik od raka pluća.

15 godina nakon prestanka – rizik od srčanih bolesti je isti kao kod nepušača.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

duvanpušenje
Komentari (0)
Dodaj komentar