Koliko su žene ugrožene od raka pluća?

Žene pušači ne obolevaju češće od raka pluća od muškaraca koji puše. S druge strane, među nepušačima, žene češće obolevaju od raka pluća nego muškarci – objavili su američki istraživači.

Žene koje nikada nisu pušile imaju 1,3 puta više šansi da obole od raka pluća nego muškarci nepušači – objavio je dr Nil Fridman (Neal Freedman) iz Američkog nacionalnog instituta za rak.

Posmatrano je 279.214 muškaraca i 186.623 žena starosti između 50 i 71 godinu. Svima su podeljeni upitnici u kojima su bila pitanja o njihovom sadašnjem pušačkom statusu, o tome da li su ikada ranije bili pušači, da li koriste alkoholna pića, puše duvan, koliko su fizički aktivni.

Dat im je i upitnik sa 124 pitanja o učestalosti uzimanja hrane. Tokom kontrolnih pregleda, posle toga, rak pluća je otkriven kod 4.097 muškaraca i 2.237 žena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Cakancerkarcinomplucarak pluca
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Renata Đukić

    Nikada nemojte reći da se redovnim, a mučnim i tegobnim pregledima može uvideti neka od toliko različitih bolesti koje se sve jedno završavaju smrću. Preživeli su samo oni koji nisu ni bili bolesni, koji su lečeni jer su neki mislili da imaju rak, a nisu ga nikad ni imali nego su to uglavnom ciste i tako neke banalne stvari. Znam to iz iskustva svojih bližnjih. Ja se nikada neću prepustiti tim istraživanjima radioaktivnim injekcijama za lakše uočavanje žarišta i silnih gluposti kojima se sve bavi današnja medicina. Radije ću živeti svaki dan kao da mi je poslednji, a kada nastanu tegobe, „baciću peškir“ svojom voljom. Neću biti „kunić“ nikada!!!

  • Marta Micić

    Moja mama je prošle godine umrla od raka pluća. Osam meseci smo se borili na sve moguće načine, ali rak je otkriven već u poodmakloj fazi. Nikakve velike tegobe nije osećala dok to nije došlo do kraja, što nam govori da treba voditi računa o svom zdravlju, jer zbog svoje nemarnosti ispaštamo imi i naši voljeni.

  • Suzana S

    Moja majka, inače nepušač, umrla je od raka pluća. Bolovala je 19 meseci. Otkriveno je slučajno kada je otišla da snimi srce, jer je bila srčani bolesnik.