Konačno: Izmenom gena zaustavljen centar za širenje raka!

Tehnika za izmenu gena CRISPR-Cas9 koju su naučnici po prvi put u istoriji čovečanstva upotrebili na miševima kako bi u njihovom organizmu napali centar za razvoj tumora, pokazala se uspešnom!

Ova tehnika donela je produženje života i zaustavila je širenje tumora po organizmu miša, piše u novom broju časopisa Nature.

Tim naučnika s Univerziteta iz Pitsburga ciljao je takozvane „spojene gene“ koji nastaju kada se dva gena povežu u jedan hibridni. Kako takvi geni često stvaraju anomalije u organizmu koji opet, uzrokuju tumore, cilj naučnika je bio da se napadnu.

Uz pomoć posebno dizajniranog adenovirusa tim je spojene gene zamenio genima zaduženim za ubijanje tumorskih stanica, prenosi Index.hr.

„Tu je po prvi put izmena gena upotrebljena za modifikovanje spojenih gena“, rekao je voditelj istraživanja Đijan-Hua Luo.

On je dodao da ima nade za pobedu nad opakom bolešću.

„To je stvarno uzbudljivo jer polaže temelje za nešto što bi moglo da postane potpuno novi pristup u lečenju raka. Uobičajene metode lečenja raka napadaju vojnike pešake. U našem pristupu mi smo napali sam zapovedni centar tako da se neprijateljski vojnici na bojnom polju nikako ne mogu pregrupisati za protivnapad“, slikovito je objasnio Luo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

genrak
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Radila ja to pre 20 godina , gensjz terapiiu i sve funkcionise, objavljuju se radovi Ali da to zazivi kod ljudi nema šanse. Daj Boze da se to promeni od srca zelim svima !