Koristi se od pamtiveka, ovaj prirodni napitak pravi je eliksir za jetru – napravite je sami

Dobija se prilikom sirenja mleka, surutka je sigurno jedan od najstarijih narodnih lekova. Ona sadrži proteine i važne minerale – magnezijum, cink, fosfor, mangan – kao i vitamine i enzime.

Odlična je za gašenje žeđi, jer je puna elektrolita. Veoma korisna za sve koji muče muku sa jetrom. U njoj se nalazi beta-laktoglobulin koji snabdeva organizam aminokiselinama zvanim BCAA koje pomažu kod bolesti jetre.

Masna jetra, u prvo vreme, ne izaziva tegobe. Ali ovo hronično stanje koje je izazvano sakupljanjem naslaga masnoća može biti veoma opasno.

Jetra ima veliku moć regeneracije. Svaka njena ćelija ima svoj život od oko 300 dana, a kada ona propadne, stvara se nova.

Pokazalo se da surutka štiti ćelije jetre od oštećenja. Naime, proteini surutke obaraju holesterol i trigliceride u krvi, a istraživanja pokazuju da ovaj mlečni proizvod može da deluje i protiv visokog pritiska. Sastojci surutke deluju i antitumorski, podstiču imunitet i suzbijaju apetit.

Danas su na tržištu dostupni i različite varijante, poput koncentrata proteina surutke, zatim surutka sa smanjenom laktozom, demineralizovana, hidrolizovana surutka i tako dalje. Uz konsultaciju sa svojim lekarom treba da izaberete onu koja odgovara vašim terapijskim i nutricionističkim potrebama.

Preporučena doza se kreće između 500 ml i 1 litra surutke dnevno. Ako uzimate surutku u prahu, uobičajene su doze između 25 i 50g dnevno.

Surutku možete napraviti i sami. Na litar mleka vam je potrebno 2 kašike sirila ili 2 kašike limunovog sirćeta.

Sipaju se u toplo mleko, koje treba ostaviti na sobnoj temperaturi i sačekati da se formira sir. Surutku ocedite, a sir po želji posolite i ocedite.

(Espreso/Lepa i Srećna)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

masna jetrasurutka
Komentari (0)
Dodaj komentar