Kućni ljubimci leče autizam

Napredak kojim razni naučnici i lekari širom sveta pokušavaju da pomognu deci sa autizmom za svaku je pohvalu. Do danas su rađene razne studije o deci sa autizmom, ali bez obzira na to, i dalje se traži lakši i bezbolniji način za pomoć deci sa ovim poremećajem.

Jedna nova studija o autizmu sugeriše da životinje u blizini dece sa autizmom mogu pomoći u smanjenju socijalne aktivnosti dece. Nalazi studije mogu dovesti do novih pristupa lečenju koji bi koristili kućne ljubimce kao što su psi, mačke i zečevi za pomoć deci sa autizmom, Ljubimci bi pomagali deci da poboljšaju svoje socijalne veštine i interakciju sa drugim osobama.

Istraživanja

Studija je obuhvatila 38 dece sa autizmom i 76 dece bez poremećaja. Sva deca su prvo čitala knjigu u sebi, onda su čitala na glas, a zatim su imala 10 minuta grupne igre i na kraju 10 minuta igre sa malim kućnim zečevima. Istraživači su izabrali zečeve zbog male veličine i blagog karaktera. Sve vreme kod dece je praćen nivo anksioznosti i raspoloženja.

Rezultati

U poređenju sa decom bez poremećaja, deca sa autizmom imala su viši nivo anksioznosti tokom čitanja i u toku grupne igre. Međutim, tokom 10 minuta igre sa zečevima, kod te dece zabeležen je značajan pad anksioznosti. Jedan od razloga mogao bi biti što kućni ljubimci ne razlikuju poremećaje, pa se prema deci ponašaju uvek isto, a deca sa autizmom nesvesno se osećaju sigurnije u njihovom prisustvu.

Dr Džejms Grifim iz Instituta za razvoj dece SAD u saopštenju kaže da ova studija pruža dokaze da blizina životinje psihološki olakšava stres kod dece sa autizmom i da se tako deca mogu bolje uklapati u društvene aktivnosti.

To, međutim, ne znači da bi roditelji deci sa autizmom obavezno trebalo da nabave kućnog ljubimca. Dalja istraživanja treba da pokažu kako i koliko kućne ljubimce treba koristiti u programu za pomoć deci sa autizmom da bi razvila svoje socijalne veštine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

autizamdeca i životinjekućni ljubimci i decalečenje autizmaterapija za decu sa autizmom
Komentari (0)
Dodaj komentar