Lagali su nas: ovaj vitamin astmatičare ne štiti od prehlade

Studija je objavljena u časopisu „American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine“.

Ako imate astmu, suplementi vitamina D neće vas zaštititi od prehlade. Jedno skorije istraživanje pokazalo je da uzimanje vitamina D nije smanjilo broj obolelih ili ozbiljnost prehlade kod odraslih osoba koje boluju od „umerene astme“.

Više od 400 učesnika koristilo je niske doze vitamina D ili placebo tablete tokom 28 nedelja. Za to vreme oko polovina učesnika je imala najmanje jednu prehladu. Osamdeset dva procenta osoba iz grupe koja je koristila suplemente imalo je dovoljan nivo vitamina D u organizmu već nakon 12 nedelja, ali to nije povećalo njihovu otpornost na prehlade.

Rezultati su iznenadili istraživače jer se ranije pokazalo da kod 40 odsto pacijenata sa astmom dodaci vitamina D (niski nivoi) poboljšavaju zdravstveno stanje. Prehlade često izazivaju komplikacije kod pacijanata koji boluju od astme, a istraživači su očekivali da će dodaci vitamina D smanjiti broj obolelih od prehlade ili smanjiti komplikacije izazvane prehladom

„Druge studije, koje su ranije rađene, gde je korišćen vitamina D „protiv“ prehlade, pokazale su mešovite rezultate, a većina istraživanja je rađena sa zdravim pacijentima. Želeli smo da proverimo dejstvo vitamina D kod pacijenata koji imaju povećan rizik od hladnoće i prehlade,“ reči su vođe studije dr Loren Denlinger, koja je vanredni profesor medicine na Univerzitetu Viskonsin.

Zaključak

Na kraju dr Loren Denlinger ističe: „Ne možemo preporučiti vitamin D za prevenciju prehlade, pogotovu ne pacijentima sa astmom.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

astmaprehlada
Komentari (0)
Dodaj komentar