Lekari savetuju: Ove lekove NE uzimajte uveče

Čini li vam se čini da zbog pojedinih lekova loše spavate? „Određeni lekovi imaju potencijal da utiču na san ljudi. Neki lekovi pomažu ljudima da bolje spavaju. Međutim, mnogi lekovi, od lekova protiv prehlade i gripa do onih za lečenja karcinoma, mogu izazvati nesanicu”, tvrdi doktor Majk Breus.

Naš savet je da se uvek konsultujete s lekarom pre nego što počnete da uzimate neki lijek, a ako biste se želeli da se detaljnije informišete o lekovima koji remete san, pogledajte njihove moguće nuspojave, piše City magazine.

Antidepresivi

Neki antidepresivi mogu ometati san, upozoravaju stručnjaci. “Selektivni inhibitori preuzimanja serotonina su specifičan tip antidepresiva koji povećava nivo serotonina u vašem mozgu. Serotonin pomaže da se poboljša vaše raspoloženje i osećaj blagostanja. Selektivni inhibitori preuzimanja serotonina, kao što je fluoksetin (prozac), neki su od najčešće prepisivanih antidepresiva. Iako su prilično efikasni protiv depresije, oni takođe mogu onemogućiti ljudima da zaspu, ali i da imaju čvrst san. Ako se vaš lekar slaže, razmislite da ove tipove antidepresiva uzimate ujutro ili pređete na druge antidepresive, koji nemaju loš san kao nuspojavu. Trazodon ili mirtazapin su možda bolja opcija za vas”, kaže farmaceutkinja Megan N. Friland.

Beta blokatori

Beta blokatori se obično propisuju za lečenje visokog krvnog pritiska i aritmija. “Beta-blokatori su dugo godina bili povezani sa poremećajima sna, uključujući buđenja noću i noćne more”, kaže farmaceut Armon B. Nil.

“Smatra se da se to događa jer oni inhibiraju noćno lučenje melatonina, hormona koji je uključen u regulisanje spavanja i cirkadijalnog sata u telu. Nizak nivo melatonina je ponekad primećen kod hronične nesanice. Za starije ljude su blokatori kalcijum kanala, drugi oblik lekova za krvni pritisak, često sigurniji i efikasniji od beta blokatora”, objašnjava on.

Nikotinski flasteri

Budite pažljivi kada koristite nikotinske flastere jer ako ih stavite previše blizu vremena za spavanje, mogli biste se suočiti s nemirnom noći. “Terapije zamene nikotina su dizajnirane da vam pomognu da prestanete pušiti da pušite tako što vam obezbeđuju nisku količinu nikotina, taman toliko da izbegnete simptome odvikavanja. Nikotinski flaster može izazvati nesanicu ako ga ostavite da stoji preko noći. Ako želite da izbegnete ovaj neželjeni efekt, poželjno je skinuti ga pre odlaska u krevet”, kaže Friland.

Lekovi protiv prehlade

“Lekovi za prehladu bez recepta često sadrže pseudoefedrin, koji može smanjiti zapušenost nosa. Poznato je da pseudoefedrin izaziva nesanicu, čak i kada se koristi u obliku spreja za nos”, kaže dr Breus.

Inhibitori holinesteraze

Inhibitori holinesteraze se obično propisuju za lečenje gubitka pamćenja i drugih simptoma povezanih s demencijom. “Smatra se da ovi lekovi deluju tako što inhibiraju enzim u telu koji razgrađuje acetilkolin (neurotransmiter koji je važan za budnost, pamćenje, razmišljanje i rasuđivanje) i tako povećavaju količinu dostupnu moždanim ćelijama. Ovo, u teoriji, usporava pacijentov gubitak pamćenja i pomaže njemu ili njoj da obavlja svakodnevne aktivnosti s manje problema. Ali blokiranje razgradnje acetilkolina, koji je svuda u telu, ne samo u mozgu, može ometati sve vrste procesa i pokreta tela, uključujući i one koji se odnose na spavanje”, kaže dr Nil.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

lekoviveče
Komentari (0)
Dodaj komentar