Lekari upozoravaju: Ovo su tri najranija znaka dijabetesa

Dijabetes je ozbiljna bolest koja, ako se ne leči, može uzrokovati ozbiljne komplikacije poput bolesti srca, prestanka rada bubrega, oštećenja nerava, slepila i amputacije udova. Držanje dijabetesa pod kontrolom ključno je za zdrav život.

Preterana žeđ

Lekarka Nima Majlesi iz Univerzitetske bolnice Staten Island kaže da su tri klasična simptoma dijabetesa preterana žeđ, često mokrenje i preterana glad.

„Ova tri simptoma svakako bi trebalo da izazovu zabrinutost i podstaknu vas da što pre posetite lekara da vas pregleda“, napomenula je dr. Majlesi.

Žeđ i mokrenje imaju veze sa stresom koji povišeni šećeri u krvi izaziva na bubrezima. Prekomerna glad je posledica nesposobnosti tela da iskoristi glukozu za energiju.

Ponavljajuće infekcije

„Ponavljajuće infekcije, posebno mekog tkiva i gljivične infekcije, mogu biti posledica dijabetesa jer on uzrokuje da imunološki sistem radi manje efikasno“, kaže lekarka.

Posekotine i rane koje predugo zarastaju

Prema dr. Majlesi, ako imate rane koje ne zarastaju normalno, trebalo bi da razmislite o pregledu. Dijabetes inhibira zarastanje rana uz povećanje rizika od infekcije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijabetessecerna bolestsimptomi
Komentari (0)
Dodaj komentar