Med je čarobna namirnica koja čini čuda za vaše telo

Svakog dana treba pojesti najmanje jednu kašičicu meda. Naime, osim što je ukusan, s pravom se smatra čarobnom namirnicom. Portal BrightSide napravio je listu svih zdravih svojstva meda, kao i kakav je njegov uticaj na naše telo.

Čistija koža

Med je odličan antioksidans, što znači da će njegova redovna konzumacija očistiti vaše telo od raznih toksina. Uz to, njegova antibakterijska svojstva značajno će poboljšati stanje vaše kože.

Gubitak viška težine

Ako želite da smanjite telesnu težinu, lekari preporučuju odricanje od svih slatkiša na bazi šećera, ali ne i meda. To je zato što šećer prisutan u medu ima drugačiji sastav od onog koji se nalazi u ostalim zaslađivačima. Med ubrzava vaš metabolizam, što je bitno za gubitak kilograma.

Snižava nivo holesterola

Svi sastojci i vitamini u medu doprinose smanjenju nivoa holesterola. Svakodnevna konzumacija meda blagotvorno utiče na nivo antioksidansa u telu, što olakšava borbu protiv viška holesterola.

Jače srce

Istraživanja pokazuju da antioksidansi sadržani u medu mogu sprečiti sužavanje arterija.

U zavisnosti od mesta nastanka, suženje može dovesti do zatajenja srca, pogoršanja pamćenja ili glavobolje. Ispijanje čaše vode s nekoliko kašičica meda biće dovoljno da se to spreči.

Bolje pamćenje

Druga istraživanja pokazuju sposobnost meda da se bori protiv stresa, obnavlja ćelijski obrambeni sistem antioksidanata i, na kraju, poboljšava pamćenje.

Osim toga, kalcijum iz meda lagano se apsorbira u mozak, što ima blagotvoran učinak na njegovo funkcioniranje.

Dublji san

Šećer koji se nalazi u medu povećava nivo insulina u krvi koji tada oslobađa serotonin. Serotonin se dalje pretvara u melatonin, hormon koji podstiče kvalitetan san.

Zdraviji želudac

Med je jak antiseptik i preporučuje se da pojedete kašičicu meda na prazan želudac. Ovaj jednostavni ritual pomaže u sprečavanju raznih bolesti povezanih s probavnim traktom. Osim toga, dok prolazi kroz želudac, med uništava bakterije i leči male rane na sluzokoži.

Smanjuje napetost živaca

Ovo možda zvuči čudno, ali med pomaže da se umire nervi i ublaži umor.

Glukoza sadržana u medu neophodna je za rad neurona. Brzo se apsorbira u krv, što pospešuje opuštanje i ublažavanje psiholoških poremećaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

med
Komentari (0)
Dodaj komentar