Meditacijom protiv pušenja

Jedna grupa istraživača smatra da učenje tehnike meditacije može olakšati pušačima da smanje konsumiranje cigareta, barem kratkoročno.
Nalazi su zasnovani na iskustvima samo pet pušača, pa može biti da je u pitanju čista slučajnost. Međutim, istraživači su otkrili da drugi vidovi opuštanja nisu imali uticaj na to koliko je neko pušio, što je znak da zaista može postojati nešto u vezi sa meditacijom.
Da li bi pušači trebalo da meditiraju ako žele da smanje pušenje?
„Zašto da ne? Ipak, ne mogu da kažem da će svi oblici meditacije proizvesti slične rezultate. Verovatno je da to zavisi od stanja mozga određene osobe, a mogu da postoje i drugi načini uz pomoću kojih se to postiže“, kaže koautor studije Majkl Pozner, profesor na Univerzitetu Oregon sa odeljenja za psihologiju.
Do sada su istraživanja povezala "svesnu meditaciju" sa različitim zdravstvenim beneficijama. U samo poslednjih nekoliko godina, ova tehnika je povezana sa olakšanjem simptoma prehlade, gripa, valunga i iritabilnog kolona. Takođe je povezana sa zdravim promena u samom mozgu.
Svesna meditacija je osmišljena da pomogne ljudima da se opuste, usredsrede na aktuelni trenutak i da se u suštini prepuste toku misli i osećanja.
Detalji istraživanja
U novoj studiji, učestvovalo je 60 osoba, od toga 27 pušača i 33 nepušača, prosečne starosti 21 godinu. Obe grupa su prošle obuku u trajanju od 5 časova u periodu od dve nedelje u vezi sa svesnom meditacijom ili relaksacijom.
Nakon dve nedelje, istraživači su testirali dah pušača kako bi videli koliko su u međuvremenu pušili. Nije bilo promena kod onih koji su naučili kako da se opuste, ali je na testovima zabeležen pad od 60% kod onih koji su naučili kako da meditiraju.
Pet pušača koji su naučili da meditiraju, razgovaralo je sa istraživačima četiri nedelje nakon studije i reklo da još uvek manje puši. Međutim, istraživači navode da pošto je broj učesnika bio toliko mali, još uvek nije poznato koliko dugo će trajati smanjenje pušenja. Sa druge strane, treba imati u vidu da većina učesnika nije znala da je učestvovala u studiji u vezi sa pušenjem.
Da li meditacija zaista ima efekta?
Druga istraživanja ukazuju na to da meditacija poboljšava veze u mozgu, dok je nova studija pokazala da je mozak pušača koji nauče tehnike meditacije bio aktivniji u oblasti povezanoj sa samokontrolom. Istraživači takođe misle da smanjenje stresa može biti značajan razlog zašto meditacija pruža medicinsku pomoć.
Posner je dodao da meditacija, za razliku od lekova, nema velike neželjene efekte. Ipak, ako želite da probate sa meditacijom, možda ćete morati da upišete kurs ili kupite knjigu iz koje možete naučiti ovu tehniku.
Ovo je još jedan način da se pokuša sa prestankom pušenja. Ko nije uspeo na druge načine, treba i ovo da pokuša, jer je prestanak pušenja, ili bar smanjenje broja popušenih cigareta dnevno, koristan za zdravlje i pušača i njihovih bližnjih (pasivnih pušača izloženih duvanskom dimu).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolesti zavisnostimeditacijanavikeprestanak pusenjapušenjepušenje i zdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar