Mentol cigarete izazivaju veću zavisnost

Novo istraživanje u SAD pokazalo je da ljudi koji puše cigarete sa ukusom mentola imaju manje šansi da uspešno prestanu da puše. Ovaj efekat je naročito izražen među određenim etničkim grupama.
Rezultati su pokazali da pušači koji koriste mentol cigarete imaju 9% manje šansi da uspešno prestanu sa pušenjem od pušača koji konsumiraju obične cigarete. Ako se posmatra stopa među određenim etničkim grupama u Sjedinjenim Državama, Latinoamerikanci imaju 43%, a Afroamerikanci 19% manje šansi da ostave pušenje.
Istraživači kažu da rezultati daju podršku Zdravstvenoj asocijaciji koja je nedavno zatražila da se mentol cigarete povuku sa tržišta radi poboljšanja javnog zdravlja.
Mentol u poređenju sa običnim cigaretama
Koristeći informacije prikupljene na osnovu nacionalnih istraživanja sprovedenih 2003. i 2006/2007. godine, istraživači su pregledali stope prestanka pušenja kod pušača koji su konsumirali mentol i obične cigarete. Nakon toga su uporedili stope prestanka pušenja među različitim etničkim grupama.
Rezultati pokazuju da je pušenje mentol cigareta povezano sa niskim procentom prestanka pušenja kod svih etničkih grupa.
Pušenje mentol cigareta bilo je uobičajeno za Afroamerikance (71.8%) u odnosu na Latinoamerikance (28.1%) i belce (21%).
Kada su istraživači pažljivo pogledali stope prestanka pušenja među različitim etničkim grupama i podgrupama, našli su velike varijacije.
Na primer, metnol cigarete među onima španskog i meksičkog porekla nisu bile povezane sa odvikavanjem od pušenja.
Međutim, Latinoamerikanci koji su poreklom iz Portorika i koji puše mentol cigarete, imaju 43% manje šanse da prestanu da puše u poređenju sa ostalim pušačima koji konsumiraju obične cigarete. Afroamerikanci koji puše mentol cigarete imaju 19% manje šansi da se uspešno odviknu od pušenja u odnosu na ostale pušače.
Napomena
Istraživanje je pokazalo da mentol cigarete kod pušača izazivaju veću zavisnost od ostalih cigareta, a da verovatno na intenzitet zavisnosti utiču i mnogi drugi razlozi kao što su: način ishrane, etnički običaji, uslovi života, obrazovanje, genetski faktori…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolesti zavisnosticigaretedodaci cigaretamapušenjepušenje i zdravlje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Maja

    To je zbog slabijeg sadržaja nikotina, pa onda da bi se zadovoljila potreba, mora više da se puši. Kod mentlon cigareta je i problem: vučeš ko lud, dima nigde, često se i ugase tokom pušenja.