Migrene nestaju s godinama

Dobra vest za sve one koji pate od bolnih i neprijatnih migrena: nova švedska studija (sprovedena u vremenskom periodu od čak 12 godina) pokazuje da se bol od migrene s godinama stišava, postaje blaži, a migrenozni napadi glavobolje sve kraće traju. Naučnici koji su izvršili ovo istraživanje tvrde da kod većine pacijenata migrena nije progresivna bolest. Ali, morate biti strpljivi. Prosečno trajanje sveukupnih tegoba ove vrste (a često pacijenti obolevaju od migrene još oko svoje dvadesete godine) iznosi 25 godina.

Švedski naučnici su nasumično izabrali 374 osobe koje boluju od migrene, od toga 200 žena i 174 muškaraca, prosečne starosti 55 godina. Pratili su njihovu bolest i tegobe od 1994. do 2006. godine. Na početku istraživanja, subjekti su prijavljivali da imaju migrenu jednom do šest puta mesečno. Posle 12 godina, kod 30% pacijenata migrena je gotovo u potpunosti nestala, a većina ispitanih (91%) izjavila je da nije imala napad migrene najmanje dve godine.

Kod preostalih 264 ispitanika kod kojih migrena još nije nestla, naučnici su mogli da zabeleže sledeće stanje:

  • 80% je izjavilo da se promenila frekventnost napada migrene,  80% ima napade ređe nego ranije, a 20% češće.
  • 55% je prijavilo promenu u trajanju migrenoznog napada, 66% osoba je reklo da napadi traju kraće nego pre, a 34% da kod njih napadi traju duže.
  • 66% ispitanika je reklo da se intenzitet bola promenio, od toga čak 83% oseća blaži bol, a 17% oštriji bol.
  • samo kod 1,6% pacijenata, odnosno kod 6 pacijenata, primećeno je ukupno pogoršanje bolesti, i oni imaju napade 15 puta mesečno.

Definitivno se može zaključiti da se kod velike većine pacijenata stanje popravilo, a migrena je nestala. Postavlja se pitanje: kod kakvih pacijenata je došlo do poboljšanja, odnosno ozdravljenja? Naučnici ne mogu dati pouzdan odgovor na ovo ključno pitanje, već samo parcijalan. Kod pacijenata koji imaju porodičnu istoriju ove bolesti, migrena duže traje. Važno je i rano otkrivanje – što se pre otkrije da pacijent boluje od migrene, bolesti će biti posvećeno više pažnje i osoba će ranije ozdraviti. Lekovi koji se uzimaju na početku terapije mogu izazvati poboljšanje kod pacijenta.

Ima i stvari koje sami pacijenti mogu preduzeti da bi smanjili jačinu i frekventnost glavobolja: treba održavati umerenu telesnu težinu, ne preterivati sa lekovima protiv bolova niti sa kofeinom i otići lekaru ako se pojave problemi s spavanjem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

glavoboljamigrenamigrene
Komentari (9)
Dodaj komentar
  • Milena

    Imam 40 godina,migrene su pocele kad sam imala 13 godina.Nikad nisam isla kod lekara po pitanju migrena.Znale su da budu strasne,da udaram glavom u zid od bolova i molim se Bogu da umrem.Sem Brufena i Analgina nisam uzimala nista jer svejedno nista nije pomagalo sem povracanja.Nisam znala sta je gore,aura,preznojavnje,bol,zvuk,svetlo ili to sto u dva dana oslabim dva kg jer nisam za zivot.Mislila sam prestace posle porodjaja kad ono corak.Jedino sto primecujem u zadnje dve godine da se pojavljuju redje tako dva puta godisnje,pre je znalo biti na svakih mesec dana.Nadam se da je ovo istrazivanje tacno i radujem se da se uskoro resim skroz tih muka.

  • Petar Blagojević

    Imam 21 godinu, od migrene bolujem od svoje 11. godine. Prvi put sam tu bol osetio kada sam se vratio sa utakmice (pošto sam trenirao fudbal). Zbog teškog fizičkog napora javila mi se aura u vidnom polju i nakon nje nesnosan bol u glavi od koga sam povraćao 2 sata :S … Nakon toga to se ustalilo dosta, ako verujete, išao sam i kod neuropsihijatra, neurologa, očnog lekara, na sva ispitivanja oka i magnetnu rezonancu i niko od lekara nije imao pojima o čemu se radi, a onda sam jednostavno otvorio Wikipediju i video simptome migrene i osobenosti :S U jednom periodu jedne godine sam počeo zdravije da se hranim i počeo zdraviji život da vodim, smršao dosta, samo se zdravo hranio i pio zdravo i nisam imao problem. Kako sam vratio staru težinu, opet su krenuli problemi.

  • Nenad Pešić

    Imam migrenozne glavobolje od pre četiri godine. Trenutno mi pomažu lekovi za migrenu amigran, imigran, zomig. Kad dobijem napad, imam bolove samo u levoj slepoočnici, ostali analgetici mi ne pomažu, a takođe imam i klasične glavobolje kod kojih mi pomaže brufen, cafetin, a kad su jači bolovi, uzimam novalgetol, diklofen. Imam 40 godina i smatram da su bolovi učestaliji nego ranije.

  • Ana Jotić

    Imam 27 godina. Migrenu imam od 19 godina. Do sada mi je pomagala jedino infuzija koja je ublažavala bol, pila sam razne lekove, ali ništa. Samo mala pomoć je infuzija i nadam se da može nekom da pomogne.

  • Bojana Todorović

    Volela bih da mogu da se složim sa autorom ovog teksta, ali, nažalost, ne mogu. Imam 39 godina. Napadi migrene, koji su se pojavili pre dve godine, praćeni su i enormnim skokom krvnog pritiska, sada su učestaliji, jači, duže traju, nisu vezani za PMS sindrom, pojavljuju se iznenada. Obavljene su sve moguće analize, alternativna terapija, EEG, EKG, T3, T4, TSH čak i CT endokanijuma. Rezultati su dobri, ne uočavaju se patološke promene. Napadi su u protekla 3-4 meseca ove godine intenzivniji u odnosu na prethodnu godinu, traju po 15-20 sati na svakih 15 dana. Ne pomažu ni lekovi, jaki analgetici, ni fiziološki rastvori koje obavezno primim da bih se povratila iz tog nepodnošljivog stanja. Iskreno se nadam da će se ti bolovi sa godinama smanjiti ili čak prestati. Jedno sigurno znam – da ih ne bih poželela nikome.

  • Megi Hatalak

    Ovim komentarom želim da pomognem svim ljudima koji pate od migrene. Kod mene, sada sam već dobro zagazila u pedesete godine, u poslednje vreme javlja se ređe. Ipak, po mom mišljenju glavni uzročnik je nerviranje, tj. stres. Obično mi pomaže neki jači lek protiv glavobolje.

  • Vesna Sremac

    Imam 47 godina. Od migrene bolujem od 18. Za ovih skoro 30 godina obišla sam sve lekare, specijaliste, ali i alternativne oblike lečenja. Moje iskustvo u vezi sa ovom groznom bolešću je da je za pojavu bola bitan faktor nervoza, psihička napetost, broj sati za spavanje, glad, vrsta hrane koja se uzima, ali i direktno hormonski status, tj.nivo progesterona. Istina je da se sa godinama napadi smanjuju i po intezitetu i učestalosti javljanja.

  • Jovan Smilevski

    Baš ste lepo napisali ovo o migreni.

  • Jovana Kovačević

    Imam 26 godina, migrenu sam dobila u 18. godini. Bolovi se javljaju 5-6 puta mesečno. Vezani su za nervozu, promenu vremena ili menstrualni ciklus, ali su najčešće psihosomatske prirode. U početku, kada su je lekari nakon raznih pregleda ustanovili, pila sam „Avamigran“, ali sam od njega povraćala. Trenutno mi jedino pomaže „Kafetin“, ali i njegovo dejstvo je oslabljeno. Ponekad koristim i neki sedativ sa njim u kombinaciji. Želela bih da znam šta vi preporučujete. Pohvale za članak!