Mladi su leti pred većim iskušenjima

U novom istraživanju sprovedenom u Americi navodi se da tinejdžeri najčešće prvi put probaju cigarete, alkohol ili drogu tokom letnjih meseci.
Istraživači su ustanovili da mladi u najvećem broju prvi put koriste ove supstance, uključujući marihuanu i halucinogene droge, tokom juna i jula. Tada na hiljade mladih svakodnevno pribegne nekom od ovih poroka u odnosu na ostale mesece u godini.
Na primer, jednog prosečnog dana u junu ili julu, više od 11.000 tinejdžera uzrasta od 13 do 17 godina prvi put proba alkohol u poređenju sa prosekom od 5.000 do 8.000 tokom ostalih meseci. Nešto veći broj mladih koji prvi put probaju alkohol imao je i mesec decembar (verovatno zbog raspusta i božićnih praznika).
Istraživači smatraju da više slobodnog vremena i manje vremena provedenog pod nadzorom odraslih mogu učiniti da letnji meseci budu uzbudljiviji za veliki broj mladih ljudi, ali i da poveća verovatnoću izaganja psihoaktivnim supstancama.
Rizično letnje eksperimentisanje
Istraživači su analizirali podatke Nacionalne ankete o upotrebi droga koja je sprovedena u periodu od 2002. do 2010. godine u Sjedinjenim Državama. U anketi su se učesnici uzrasta od 12 do 17 godina izjašnjavali o tome kada su prvi put probali cigarete, alkohol, marihuanu i druge supstance.
Rezultati su pokazali da je prva upotreba svih vrsta alkohola, cigareta, marihuane, halucinogenih i drugih inhalantnih supstanci dramatično veća u junu i julu mesecu.
Na primer, prosečnog dana u junu ili julu:

  • Više od 5.000 mladih popuši prvu cigaretu, u poređenju sa prosekom od oko 3.000 do 4.000 tokom drugih meseci.
  • Više od 4.800 tinejdžera prvi put proba marihuanu, u poređenju sa dnevnim prosekom od oko 3.000 do 4.000 tokom ostalih meseci.
  • Više od 1.500 mladih prvi put proba neku halucinogene drogu, u poređenju sa prosekom od oko 1.100 do 1.400 dnevno za vreme ostalih meseci u godini.
  • Više od 1.800 tinejdžera prvi put proba neki od inhalanata, u poređenju sa oko 1.100 do 1.700 novih korisnika tokom ostalih meseci.

Istraživači su ustanovili da mladi prvi put alkohol najčešće probaju u julu, 11.598 novih korisnika, a slede decembar sa 11.432 i jun sa 11.123 u poređenju sa mesečnim prosekom od oko 5.000 do 8.000 tokom ostalih meseci.
Jedine supstance koje nisu imale veću stopu upotrebe tokom letnjih meseci jesu kokain i lekovi protiv bolova koji se izdaju na recept a koriste se iz nemedicinskih razloga.
Istraživači kažu da su letnji meseci vreme kada su tinejdžeri na raspustu, pa zbog toga imaju više slobodnog vremena, manje odgovornosti, kao i manje nadzora odraslih osoba.
Saveti
Zbog toga je važno da se sa mladim ljudima u svakoj mogućoj prilici tokom čitave godine razgovara o stvarnim rizicima od bolesti zavisnosti i efikasnim merama za njihovo izbegavanje, kako bi oni sami bili dovoljno informisani i osposobljeni za donošenje pravih odluka.
Iz navedenog se vidi da saveta mladima nikad nije previše. Takođe je veoma važno da deca nemaju previše slobodnog vremena i da ih treba uključiti u neke kućne poslove ili neke vannastavne aktivnosti kao što su sport, plivanje, planinarenje, ples, šah, čitanje…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alkoholbolesti zavisnostidrogaletnji meseciopijanjeporociporoci i mladipušenjeraspustzloupotreba droga
Komentari (0)
Dodaj komentar