Moć genetike: 12 stvari koje majčino zdravlje otkriva o ženi, ako je majka bolovala od ovog javite se i vi odmah lekaru

Genetika igra veliku ulogu kada je u pitanju zdravlje, pa vam pogled na zdravlje vaše majke može dati da naslutite šta slijedi – a to se posebno odnosi na komplikacije koje više pogađaju žene nego muškarce.

Zbog toga je tako važno dobiti potpunu porodičnu medicinsku istoriju, kaže Neeraj Gandotra, dr. med, psihijatar, instruktor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Johns Hopkins i glavni medicinski službenik Delphi Behavioral Healtha.

Ponekad porodice ne žele raspravljati o tim stvarima, ali važno je znati neke stvari o majčinom zdravlju kako biste mogli identifikovati sopstvene rizike.

1. Zdravlje kostiju

Primer: Osteoporoza, stanje u kojem kosti slabe kako starite.

– Moguć je povećan rizik za pojavu osteoporoze ako je vaša majka imala – kaže Todd Sontag, DO, specijalista porodične medicine iz Orlando Health Physician Associates. Mnogo puta to ima veze s nasleđenom telesnom strukturom niže telesne težine – težina manja od 58 kg od odraslih ili BMI manji od 22 može povećati rizik od osteoporoze. Kako biste ublažili te učinke, pobrinite se da unosite dovoljno kalcijuma i vitamina D i vodite zdrav način života.

2. Tekstura kože

Pitate se hoćete li dobiti bore ili oštećenja kože? Pogledajte mamino lice. Muška i ženska koža različito stari zbog različitih hormona, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Dermato-Endocrinology.

– Sposobnost vaše majke da razgrađuje kolagen i dob kada je dobila bore – prenosi se na vas, kao i obrazac razgradnje kolagena: je li prvo dobila bore oko očiju ili dublje bore oko njenih usta? – kaže dermatolog Purvisha Patel, MD, kreator Visha Skin Care. Gledanje njenih slika pomoći će vam da shvatite kako se boriti protiv procesa starenja. Nanošenje kreme za sunčanje i serum protiv starenja s retinolom, vitaminom C, ferulinskom kiselinom i vitaminom E djeluju u borbi protiv ovih genetskih učinaka, kaže.

3. Depresija
Depresija se dijagnostikuje češće kod žena nego kod muškaraca, verovatno kao rezultat hormonalnih fluktuacija i odgovora na traumu i stres.

– Još jedan važan aspekt pokazuje da žene imaju hroničniji tok depresije nego muškarci – kaže psihološkinja Deborah Serani, PsyD, autorica knjige Living With Depression. To znači da žene češće i duže doživljavaju depresiju od muškaraca. Osim toga, to je genetski povezano – određene genetske mutacije povezane s depresijom javljaju se samo kod žena, prema studiji objavljenoj u Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology. Dakle, ako je vaša majka imala depresiju, trebali biste paziti na simptome i potražiti lečenje ako je potrebno.

4. Problemi s očima
Žene imaju veću vverovatnoću da će dobiti očnu bolest – glaukom, a također imaju veću verovatnoću da će postati slabovide od njega, kaže Američka akademija za oftalmologiju (AAO). Zahvaljujući menopauzi, žene takođe imaju veću verovatnoću od sindroma suvog oka, koji se često javlja uz glaukom. Osim toga, glaukom se javlja u porodicama – pa ako ga vaša mama (ili tata) ima, svakako obavestite svog oftalmologa i redovito se pregledavajte, kaže dr. Sontag.

5. Migrene
Postoji više razloga zbog kojih možete imati migrenu, a vaša majka je samo jedan od njih. Žene imaju tri puta veću verovatnoću od migrene nego muškarci, verovatno zbog hormonalnih fluktuacija.

– Jedan od glavnih faktora rizika za dobijanje migrene je porodična istorija migrena – kaže dr. Sontag. Dakle, da, ako vaša majka ima migrene, veća je verovatnoća da ćete ih i vi razviti.

6. Alzheimerova bolest
Nacionalni institut za starenje izvestio je da ako vaša majka ili otac imaju genetsku mutaciju za ranu pojavu Alzheimerove bolesti (koja se pojavljuje od tridesetih do srednjih šezdesetih godina), postoji 50/50 šansa da ćete je naslediti. Ako je vaša majka imala Alzheimerovu ili drugu demenciju, rizik možete smanjiti vežbanjem, ishranom, održavanjem društvenih odnosa i mentalnom aktivnošću, kažu.

7. Težina i tip tela
Kao i kod mnogih drugih aspekata zdravlja, stanje vašeg tela delom je genetski uslovljeno, a delom okolinom. Dakle, ako vaša majka ima određeni tip tela ili težinu, verovatnije je da ćete i vi imati istu — ali to takođe može biti rezultat naučenog ponašanja.

8. Sportske sposobnosti i nivo kondicije
Isto tako, nivo kondicije koju možete postići delom je nasledna, a delom ima veze sa stilom života, prema studiji objavljenoj u Medicine and Science in Sports and Exercise. Vrsta mišićne i skeletne strukture koju ste nasledili od roditelja vam daje sposobnost da budete dobri u određenim sportovima, kaže dr. Sontag.

9. Zdravlje srca
Neke žene veruju da se ne moraju brinuti zbog bolesti srca, ali baš kao i muškarci, moraju razumeti svoje genetske faktore bolesti srca. S obzirom na genetske sličnosti u težini i obliku tela, vi i vaša majka takođe možete imati sličan rizik od bolesti srca. Čak i ako je vaša porodica zdrava, trebali biste biti svesni drugih genetskih faktora koji mogu povećati rizik od bolesti srca, upozoravaju.

10. Dijabetes
Dijabetes je još jedna bolest koja je češća kod žena i rizik je delimično nasledan, kaže Richard Honaker, glavni medicinski službenik Your Doctors Online. Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature Genetics, nasledne varijante gena o načinu na koji žene pohranjuju masnoću mogu uticati na rizik od dijabetesa tipa 2. Ali opet, postoje faktori načina života koje treba uzeti u obzir, dodaje.

11. Trudnoća
Ako želite da vidite kakvo će biti vaše iskustvo u trudnoći, posebno kada je reč o riziku za određena stanja, ispitajte svoju majku o tome.

– Gestacijski dijabetes češći je kod žena koje su pod rizikom od dijabetesa u odrasloj dobi, pa ako imate jaku porodičnu istoriju dijabetesa, imate povećani rizik od gestacijskog dijabetesa – kaže Pamela Berens, dr.med., ginekologinja s medicinske škole McGovern pri UTHealthu.. Tu su i karakteristična mučnina i povraćanje povezani s trudnoćom – koji se takođe mogu naslediti. Ozbiljne jutarnje mučnine verojatnije su kod žena čije su ih majke takođe imale, prema studiji objavljenoj u The BMJ.

12. Menopauza
Doba u kojoj je vaša majka prošla kroz menopauzu biće delimično odgovorna za to kada ćete i vi ući u nju, prema studiji objavljenoj u Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Pa ako je vaša majka imala ranu menopauzu, obratite i vi pažnju na to pa posetite lekara na vreme, piše The Healthy.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

genetikamajkanasledjivanjenasleđe
Komentari (0)
Dodaj komentar