Možda su uzrok: Ovih 5 namirnica izaziva jutarnju natečenost i otok u licu

Jutarnje oticanje lica i tela može biti uzrokovano viškom tečnosti u organizmu, a to može biti uzrokovano načinom ishrane. Jutarnji otok može da utiče na fizički izgled i donosi osećaj nelagodnosti. Otok može da ukazuje i na zdravstvene problemima, kao što su:

  • stagnacija limfe
  • povećana propustljivost kapilara
  • poremećaji u radu bubrega
  • neravnoteža hormona
  • insulinska rezistencija

Ako često primetite oticanje lica, kao i ruku i stopala, trebalo bi da se obratite lekaru za savet. Neadekvana ishrana najčešći je uzrok edema, a voda može da se zadržava u organizmu nastaje usled nedostatka sna, povećane soli u organizmu, dehidratacije i prekomerne konzumacije sledećih namirnica:

Krompir – Bogat mineralima i otpornim skrobom, poboljšava pokretljivost creva i čini da duže budemo siti. Međutim, takođe je u stanju da zadrži tečnost u telu, uzrokujući edem. Zbog toga ne bi trebalo da jedete krompir za večeru.

Paradajz – Uopšteno govoreći, paradajz treba konzumirati umereno, jer je solanin  iz paradajza toksičan i može izazvati trovanje. Zbog toga, pre jela, paradajz treba natopiti hladnom vodom. Solanin se potpuno uništava tokom termičke obrade, posebno kada se dinsta.

Kiseli krastavci i konzervisana hrana – Domaći kiseli krastavci i konzervisano povrće iz prodavnice drže rekord po sadržaju soli. Previše soli u organizmu zadržava vodu u telu. Riba u konzervi, kukuruz i grašak, kao i slani sosevi mogu izazvati otečenost.

Brza hrana i grickalice – Orašasti plodovi, krutoni, čips, pa čak i pljeskavice od mesa izvori su mononatrijum glutamata i soli. Ako ste uveče jeli brzu hranu ili pojeli kesicu čipsa uz film, ujutru možete imati otok usled zadržavanja vode u telu.

Mlečni proizvodi – Ako želite nešto mlečno za večeru, bolje je da popijete bademovo, ovseno ili sojino mleko ili kokosov jogurt. Mlečni šećer može zadržati vodu u organizmu i izazvati otok.  Izbegavajte uveče preteran unos mlečnih proizvoda.

Jedna od najvažnijih navika koja smanjuje otečenost jeste hidratacija. Nedovoljan unos vode u organizam može izazvati otečenost, zato se potrudite da svakodnevno popijete 2 ili 2,5 litra vode. Hidratacija je neophodna i za zdravlje i za lepotu, prenosi Sensa

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hidratacijaotečenost licaunos soli
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • gordana.

    Ali postoji i razlika,konkretno u konzerviranoj ribi ,sto znaci da zavisi od proizvodjaca ,neke ribe ,sardine su skoro neslanog ukusa ili optimalne slanoce a neke su osetno slanije.