Muškarci sa zakrivljenim penisom češće boluju od ovih bolesti

Muškarci sa zakrivljenim penisom imaju povećan rizik od nekoliko vrsta karcinoma, otkrila je nova studija istraživača iz Teksasa. Rizik od raka testisa i želuca kod njih je veći za 40 posto, a rizik od melanoma za 29 posto, u odnosu na muškarce koji imaju ravan penis, piše Daily Mail.

Zakrivljen penis poznat je i pod nazivom Peyronijeva bolest, a pogađa oko sedam odsto muškaraca. Oni se s tim ne rađaju i ova bolest može se pojaviti u bilo kojoj dobi. Karakteriše je savijanje penisa u erekciji što im otežava polni odnos. On je u pravilu težak i bolan za ove muškarce. Penis se može savijati u svim smerovima.

Istraživači su proučavali podatke 1,5 miliona muškaraca, a otkrića su predstavili na Američkom društvu za reproduktivnu medicinu.

Smatraju da bi svi muškarci s Peyronijevom bolesti trebali redovito da proveravaju svoje zdravlje kako bi se, u slučaju pojave raka, on otkrio u ranoj fazi.

Proučavali su i podatke očeva i sinova koji su bolovali od Peyronijeve bolesti. Ustanovili su da dele isti set gena i mutacija gena odgovornih za podložnost melanomu kao i  raku prostate i testisa.

Uzrok Peyronijeve bolesti još nije poznat i obično se javlja kod muškaraca od 40. do 60. godine, ali može se pojaviti i u drugom životnom razdoblju.

Simptomi Peyronijeve bolesti:

  • iskrivljenost penisa
  • ožiljno tkivo koje se može napipati pod kožom
  • problemi s erekcijom
  • skraćivanje penisa zbog iskrivljenja
  • bol u predelu penisa.

Većina muškaraca teško se prilagođava ovoj bolesti i ona ih u velikoj meri (77 odsto njih) pogađa i psihički. Primetite li kakve promene, svakako posetite urologa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolestmuskarcipenis
Komentari (0)
Dodaj komentar