Namažite ovu stvar na nozdrve i rešite se alergija: Odbija polen, a ne košta ni 200 dinara

Ukoliko imate problema sa alergijama u proleće, ovaj mali trik je kao stvoren za vas.

Polenske alergije u punom su jeku, pa je ponekad teško uživati u proleću zbog svih tih alergena koji lebde u vazduhu i izazivaju vrlo neprijatne simptome.

Trava, drveće, korovi i cvetne biljke oslobađaju razne alergene, koji dalje izazivaju različite znakove alergije: od suznih očiju, preko curenja iz nosa, peckanja i svraba, do kašlja.

Alergeni predstavljaju supstance koje inače nisu štetne i svugde su oko nas, ali za ljude koji su alergični na njih mogu biti veoma opasni i pokrenuti alergijsku reakciju, čak i kada ih ima u nižim koncentracijama.

Radi se o tome što ih imuni sistem greškom prepoznaje kao opasnost za telo, nakon čega se u krvotok ispuštaju histamin i druge hemikalije, usled čega se ispoljavaju prepoznatljivi simptomi alergija, a ponekad reakcija može biti vrlo ekstremna i zahtevati hitan odlazak lekaru.

Kako se zaštititi od alergija?

Većina ljudi koji imaju simptome polenskih alergija moraju čitavu sezonu cvetanja da koriste antihistaminike i obavezno se konsultuju sa izabranim lekarom postoji li potreba za upućivanjem alergologu i na dalja ispitivanja, prenosi Glossy.

Terapiju treba koristiti redovno i na propisan način, a postoji još nekoliko stvari kojima možemo sebi olakšati svakodnevicu. Od koristi su prečišćivači vazduha, da prozori ostanu zatvoreni i posteljina se ne luftira u prvoj polovini dana, kada je koncentracija alergena u vazduhu najveća, da se odeća skine čim uđemo u kuću kako se ne polen ne bi raznosio po njoj, da se kosa opere što pre…

Kada je reč o ponašanju van kuće, veoma je teško zaštititi se od uticaja alergena, a obično se preporučuje da se nose naočare za sunce, kako oči ne bi bile toliko izložene.

Vazelin kao dodatna pomoć kod polenskih alergija

Veoma je popularan i trik s vazelinom – sve što je potrebno jeste naneti tanak sloj vazelina na nozdrve tako da se napravi zaštitna barijera, koja će „zarobiti“ polen i druge alergene. Ovaj metod nije 100% pouzdan i nije garancija da ništa neće stići do disajnih puteva, ali svakako može da bude mala, dodatna pomoć.

Radi se od tome što je vazelin lepljiv, masniji, a imajte u vidu da on deluje okluzivno sredstvo, formirajući zaštitnu barijeru na površini kože koja pomaže zadržavanju vlage, ali i da koža teže diše kad je on na njoj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alergija na polenalergijevazelin
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Moracu da probam