Napitak koji čisti jetru i bubrege: Gotov za minut, a potrebne su samo tri namirnice

Ovaj napitak se sastoji od voća i povrća bogatog flavonoidima i antioksidansima koji će pomoći vašem imunitetu da dobro reaguje na napade štetnih mikroorganizama. Jabuke su od davnina poznate kao lek i izreka da jedna jabuka dnevno čuva zdravlje nije bez osnova. Stručnjaci su analizirali hemijski sastav ove voćke i utvrdili da su njene fitohemikalije sredstvo protiv najmanje tri vrste karcinoma – pluća, debelog creva i jetre.

Bogate su vitaminima A i C, vitaminima B grupe i riboflavinom i imaju visok udeo dve fitohemijske supstance: pektina, koji olakšava peristaltiku creva i smanjuje apsorpciju šećera, ali i bora, koji čuva zdravlje kostiju i nervnog sistema.

Zahvaljujući svom sastavu jabuka ima detoksikaciono, antiseptično i protivupalno dejstvo, snižava holesterol u krvi i stimuliše rad jetre. Šargarepa ima antioksidativno, antibakterijsko i protivtumorsko delovanje, štiti arterije i deluje kao ekspektorans pa olakšava izlučivanje sekreta iz pluća.

Antioksidativno delovanje šargarepe potiče od karotenoida, koji smanjuju rizik za razvoj tumora, štite od bolesti srca i vaskularnog sistema, a uz to podstiču mentalne funkcije. Važan sastojak ovog napitka je i cvekla, koja ima antibakterijsko, antioksidativno i laksativno delovanje. Obiluje vitaminom A i betainom – enzimom koji hrani i jača jetru i žuč. Uz to, cvekla je odličan izvor kalijuma i deluje kao čistač jetre, bubrega i žuči.

Sastojci (za jednu čašu )

2 cele cvekle
2 šargarepe
2 jabuke

Priprema

U blender stavite kuvanu cveklu, sveže šargarepe i jabuke, i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Možete dodati malo vode, biljnog mleka ili kockice leda ukoliko je pretoplo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkebubrezičajjetramešavinanapitak
Komentari (0)
Dodaj komentar