NATO saopštio: Osiromašeni uranijum nije uzrok zdravstvenih rizika!

Komitet NATO je na osnovu nezavisnih dokaza došao do zaključka da upotreba osiromašenog uranijuma tokom sukoba na Kosovu nije bila uzrok trajnih zdravstvenih rizika, navodi NATO štab u odgovoru regionalnoj tv N1.

„Osiromašeni uranijum je veoma gust metal, zbog čega ga neke zemlje koriste za izradu oklopa ili municije. NATO se veoma ozbiljno bavi pitanjima zdravlja i životnog okruženja. Zbog toga je NATO formirao komitet za osiromašeni uranijum 2001. godine. Komitet je forum za razmenu informacija o mogućim rizicima po zdravlje ljudi povezanim sa osiromašenim uranijumom“, navodi NATO u odgovoru.

NATO je, takođe, naveo i da je program UN za životnu sredinu u svom izveštaju iz 2001. godine zaključio da lokacije sa osiromašenim uranijumom „nisu značajne“ po pitanju rizika po zdravlje ljudi, a kako tvrde iz Alijanse „to su naučne činjenice“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

NATOosiromašeni uranijumzdravlje
Komentari (17)
Dodaj komentar
  • Ena

    Ako je sve to tako kao sto pisu ameri kako uranijum ne steti zdravlju,zasto ga onda ne koriste u svojoj drzavi.Zasto uvek biraju daleke drzave da bi ga koristili za svoje ciljeve .Ili su se oni toliko napunili uranijumom i ostalim otrovima da vise i ne znaju sta rade i koliko bola zadaju ostalom svetu.Valjda ce im Bog jednog dana dati ono sto zasluzuju.Mislim da oni svi idu u pakao, to im ustvari i zelim.

  • laik

    I tvorac DDT-ija je tvrdio da je njegov preparat apsolutno neskodljiv.

  • S

    Nema sta NATO da kaze da li jeste ili nije, ko je isao u skolu i nije bezao sa casova fizike zna sta je radijacija, period poluraspada i osiromasenje radioaktivne materije. Dakle, osiromaseni uranijum NIJE uzrok povecanih pojava raka,ali moze da bude opasan ako se unese u organizam preko vode; uglavnom ne ostavlja teze posledice jer ga organizam brzo izbaci. To kaze nauka…kome se ne svidja neka ide u crkvu i neka metanise pred ikonama da mu izrastu izvadjeni zubi.

    • Jovan

      Nije štetan??? Sa koje si ti planete? Da nije tužna tema razveselio bi me.

    • S

      A da procitas ponovo sta sam napisao? „moze da bude opasan ako se unese u organizam preko vode“ „uglavnom ne ostavlja teze posledice jer ga organizam brzo izbaci“. Dakle, nisam napisao da nije stetan vec sam implicirao da se njegova stetnost preuvelicava u tabloidima i zutoj stampi kao i da nestrucna lica o tome govore. Na kraju krajeva radi se o OSIROMASENOM uranijumu. Nije taj naziv dzabe. Ja sam sa Zemlje, i zavrsio sam neke skole i fakultet (PMF) pa mi to daje za pravo da strucno komentarisem. Ponavljam, tako kaze nauka i dok se ne dokaze suprotno mozes u beskraj da ponavljas sta god ti je volja. U nauci, za razliku od traca i pseudonauke 100 puta ponovljena laz NE POSTAJE istina.

    • Jovan

      Samo za tebe, stručnjaka; I slobodno neka tvoja bude zadnja, nisi mi interesantan.

    • Jovan

      Ne znam zašto je problem ovom portalu ako se linkuje tekst iz nekih novina. Kako god hteo stručnjaku da ukažem šta se desilo italijanskom kontigentu vojnika koji su boravili na KiM. I kako se ponaša država Italija u vezi sa tim-ozbiljna država.

    • S

      Poznat mi je taj slicaj. Koliko je ovom strucnjaku poznato Letijerijev izvestaj nije bio definitivan i nikada nije potvrdjen – stavise, utvrdjeno je da uzroci pojave raka kod Italijanskih vojnika mogu da budu mnogostruki, ukljucujuci fenol koji jeste visokorizican izazivac raka. Ako pratis naucni metod, konkretno okamovu ostricu (Ako imas vise mogucih odgovora na jedno pitanje, ono koje zahteva manje pretpostavki je tacno), uvideces da je fenol mnogo verovatniji uzrocnih raka kod pomenutih italijanskih vojnika. Zasto? Zato sto je: a) fenol naucno potvrdjen kao izazivac raka b) fabrika koja ispusta fenol na pljuvometar od te italijanske baze. c) Italijanski vojnici su potvrdjeno bili izlozeni fenolu. Sa osiromasenim uranijumom je situacija drugacija: a) nije dokazano da izaziva rak (trovanje radijacijom je skroz druga prica) b) nije sigurno da li je oblast u kojoj su bili izlozena bombardovanju radiokativnim uranijumom. c)jedino sto je sigurno to je da su pili vodu sa Kosova. Ispravan zakljucak sledi da je fenol verovatni uzrocnik raka. To je naucni metod, tako nauka funkcionise.

  • Slobodan

    Bravo

  • Blabla

    Pa da ga mazemo na hleb? Recenica…NATO se veoma ozbiljno bavi pitanjima zdravlja i zivotnog okruzenja….je vrhunac i simbol danasnjeg licemernog sveta!

  • Milan

    Mene zanima da li su ovi nasi zaista teletabisi ili stvarno misle da ovo ima nekog znacaja? Sta ocekuju od NATO, da se postide, pokaju i plate odstetu državi i obolelima? Zašto nismo tužili za bombardovanje u celosti jer nije Savet bezbednosti to odobrio? Ako je zabranjena upotreba osiromašenog uranijuma i kasetne municije to je isto samo po sebi dovoljno pa makar da niko nije oboleo. Smesni smo.

  • Miša

    Kakvi su oni dobrocinitelji.Ako je tako ostavite ga vama i posipajte ga po dvoristu i ulicama kod vas.

  • Anonimni

    Silovatelj saopštio: silovanje nije uzrok zdravstvenih rizika, naprotiv! Idiotizam je ozbiljno zagospodario planetom.

  • Balkan

    Nato ili NATO kako god, sta rekose nije opasan, u je, pa sto ga ne razbacuju po americi mozda niknu nove sorte biljaka, voca i povrca, treba prehraniti toliki americki narod. Posto nije opasan najbolje da ga cuvate u vasim podrumima hleba ne jede a i ne kosta nista a prija zdravlju.

  • Dario

    Od „poštenoga“ NATO-a šta se drugo moglo očekivati ?!

  • Dragan

    Znao sam. Vertovatno je lekovit kada ga obi bacaju.

    • Pospani alias Heidfeld fan

      Diže iz mrtvih!