Naučnici imaju novu teoriju: Evo zašto štucamo, neverovatno

Naučnici još tragaju za istinom šta je to što izaziva štucanje. Više teorija ostaje u igri, a jedna ne baš široko rasprostranjena je da nam je to od davnina.

Naučnici iz Pariza tvrde da je štucanje ništa drugo nego posledica toga da su ljudi nekada imali škrge. Oni to dovode u vezu i sa činjenicom da je ova pojava primećena i kod nekih vodozemaca koji imaju isti problem.

Kada štucamo, obično se u šali kaže da nas neko pominje ili ogovara. Međutim, stručnjaci objašnjavaju da je ova pojava gotovo neizbežna u situaciji kada jedemo ili pijemo na brzinu, jer nam tada želudac natekne, dijafragma se stegne i potiskuje vazduh u pluća. Istovremeno se zatvaraju glasne žice, vazduh se zaustavlja i čuje se samo onaj poznati zvuk – štuc, štuc, štuc.

Iako se štucanje pripisuje preteranom konzumiranju alkohola, lekari upozoravaju da treba biti oprezan sa gaziranim ili vrlo toplim pićima, ali i previše začinjenom hranom.

Štucanje nastaje i kao posledica snažnog stresa i nagle promene temperature tela. Ako vam se ponekad dešava ili često ponavlja, uzmite čašu vode. To će vam ublažiti neprijatan osećaj i spasiti vas još neprijatnijeg zvuka, preporučuju lekari.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

škrgeštucanje
Komentari (0)
Dodaj komentar