Nedostatak ovog vitamina uzrokuje rak dojke

Naučnici sa Torontskog univerziteta u Kanadi objavili su da će kod bolesnica obolelih od raka dojke koje uz to imaju nizak nivo vitamina D u krvi – mnogo češće doći do širenja bolesti (metastaza) i smrtnog ishoda nego kod pacijentkinja sa normalnim nivoom ovog vitamina.

Pacijentkinje koje su imale smanjen nivo vitamina D u vreme postavljanja dijagnoze – imale su u 94% slučaja češće širenje bolesti (metastaze) i u 73% slučaja češće umirale nego pacijentkinje sa normalnim nivoom vitamina D.

Više od tri četvrtine žena obolelih od raka dojke imalo je smanjen nivo vitamina D u trenutku postavljanja dijagnoze.

Dr Pamela Gudvin (dr Pamela Goodwin) iz bolnice Maunt Sajnaj (Mount Sinai Hospital) u Torontu smatra da je otkrivena veza između nivoa vitamina D i bolesti, ali ne i uzročno-posledični odnos. Smatra se da je stvoreni vitamin D prilikom izlaganja suncu vrlo važan faktor u prevenciji hroničnih bolesti i održavanju snažnog koštanog sistema.

Ispitano je 512 žena prosečne starosti od 50 godina, sa novootkrivenim rakom dojke, koje su lečene u tri bolnice koje pripadaju Torontskom univerzitetu. Samo 24% pacijentkinja imalo je normalan nivo vitamina D u krvi u trenutku postavljanja dijagnoze.

Normalan nivo vitamina D iznosi između 80 i 110, odnosno 120 nanomola u litru krvi. Smatra se da je nivo ispod 50 nanomola u litru krvi nizak i nedovoljan.

Dr Godvin je svesna da će ovo otkriće izazvati zabrinutost među bolesnicama obolelim od raka dojke. Jedino što može da savetuje jeste da te bolesnice uzimaju vitamin D u tabletama u količini 600-800 internacionalnih jedinica na dan, što je ujedno količina koja se preporučuje za održavanje zdravih kostiju.

Još članaka o ulozi vitamina D…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dd vitamindojkakarcinomrak dojkesuncevitamin d
Komentari (0)
Dodaj komentar