Neke su dobre, a neke loše: Ovih 7 stvari mogu se desiti ako prestanete da pijete KAFU

Nedostatak kofeina može na različite načine da se odrazi na vaš organizam

Bez nje mnogi ne mogu da se razbude, drugi je piju skroz gorku, treći je nemilosrdno zaslađuju – bez kafe je skoro nemoguće zamisliti život, ili to samo tako nama izgleda. Da li ste se zapitali šta bi moglo da se dogodi sa vašim organizmom ako odlučite da prestanete da je pijete?

Ako kafu pijete samo “reda radi” uz ćaskanje sa prijateljima, vi ćete lako odlučiti da je više ne konzumirate. To će mnogo teže ići ljudima koji piju velike količine kafe dnevno.

Naravno, svako drugačije reaguje na nedostatak kofeina, a stručnjaci navode sedam stvari koje možda mogu da vam se dogode ako prestanete da pijete kafu:

Dobijanje na težini

Kafa privremeno umanjuje apetit, i kada prekinete da je konzumirate, vaše telo očajnički traži zamenu u vidu napitaka sa dosta šećera i kalorija.

Bolje ćete spavati

Studija iz 2013. godine je pokazala da čak i ako ste popili kafu šest sati pre odlaska u krevet, ona može poremetiti vaš san.

Više glavobolja

Svima je ključna prva jutarnja kafa, i kada nju uskratite svom telu, ostajete bez neophodne doze dopamina i adrenalina, koji vas čine budnim. Ali bez kafe, na sceni se pojavljuje hormon adenozin koji je odgovoran za osećaj umora i on remeti hemiju mozga i dovodi do glavobolje.

Ponekad ćete se osećati bolesno

Ljudi koji konzumiraju kafu u velikim količinama, na početku apstinencije mogu da osećaju simptome depresije, vrtoglavice, nervoze, nesanice… Ali, lekari kažu da će sve to proći za dva, a najviše 14 dana.

Osmeh će vam biti blistaviji

Bez kafe, smanjiće se erozija vaših zuba i stvaranje tamnih mrlja, a vaš osmeh će biti “belji”.

Manjak koncentracije

Adenozin opet na delu, on preuzima primat i zbog njega se oćete umorno i teško se koncentrišete. Kao brzinsko rešenje uzmite žvaku, i poboljšaće se vaše moždane funkcije.

Zatvor

Konstipacija ili zatvor je jedna od standardnih posledica nedostatka kafe, ali nema razloga za zabrinutost, uzimajte dosta tečnosti, redovno vežbajte, jedite povrće, i vaš digestivni trakt će se brzo vratiti u normalu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kafa
Komentari (0)
Dodaj komentar