Nešto vam smrdi? Ovih 7 neprijatnih mirisa otkriva da hitno morate kod lekara

Miris tela, od glave do nožnih prstiju, može lekara da upozori da su u pitanju zdravstveni problemi, ponekad čak i karcinom.

Evo na koje mirise tela morate obratiti pažnju

1. Miris celog tela

Ako i nakon tuširanja osetite miris ispod pazuha, moguće je da vam nedostaje magnezijuma, minerala koji neutrališe mirise organizma, prema rečima kardiologa Roberta Segala. Kada konzumiramo puno kofeina i šećera i prerađene hrane, možemo da izgubimo magnezijum, a ako nemate nikakve druge simptome, poput grčeva, zamolite lekara da proveri treba li u prehranu da uvedete više ovog minerala.

2. Zadah koji miriše na pokvarena jaja

Ako pranje zubi, čišćenje koncem ili žvakaća guma ne mogu da pomognu, možda imate bakterijsku infekciju, upozorava dr. Segal. Uobičajena bakterija nazvana H. pylori koja se može nastaniti u probavnom traktu, može biti glavni krivac neprijatnog zadaha. Kod nekih ljudi bakterija ne uzrokuje jasne simptome dok kod drugih može dovesti do GERB-a, celijakije, čireva pa čak i raka. Lekar može da proveri da li se radi o bakteriji, a ukoliko je tako, za to postoje lekovi.

3. Neprijatan miris iz nosa

Kako je verovatno prošlo dosta godina od kad ste zadnji put gurnuli komad nečega u nos, neki drugi uzrok u pitanju kod pojave ovog simptoma. Razlog može biti blizina usnoj duplji gde se možda nastanio karijes ili pak sinusima ili grlu.

Taj miris pojavljuje se zbog raznih zdravstvenih stanja, poput pokvarenog zuba, upale sinusa i polipa, napominje Kejtin R. MekDonald, otorinolaringolog. Ako stanje ne prolazi, obratite se lekaru.

4. Stolica ima još neprijatniji miris nego inače

Ok, ne očekuje niko miris parfema, ali ako stolica menja miris u još intenzivniji, imate dijareju ili krv u njoj, svakako je vreme da posetite lekara. Prema rečima stručnjaka, ishrana može biti uzrok promenama, kod osoba koje su osetljive na laktozu ili imaju infekciju creva, često imaju ove promene.

5. Miris trule ribe

Naziv za ovo stanje je trimetilaminurija, a moglo bi se jednostavno prevesti sa „miris trule ribe“. Radi se o retkom genetskom poremećaju kada enzimi u telu ne mogu da razgrade trimetilamin, hemikaliju koja se nalazi u jajima, mleku, grašku i mesu. Posledica je neprijatan miris tela.

Kako leka za stanje nema, štetu možete umanjiti tako što ćete izbegavati određene namirnice.

6. Neprijatan miris vagine

Vaginalni sekret koji ima miris ribe prvi je znak vaginalne infekcije. Sve žene imaju bakterije koje normalno nastanjuju vaginu, ali ponekad se balans poremeti i stvari mogu da krenu u pogrešnom smeru. Najčešće se to događa tokom menstruacije, nakon tuširanja ili seksualnih odnosa bez zaštite ili s novim partnerom. Nemojte odmah da žurite apoteku da kupite nešto da se rešite mirisa već prvo kontaktirajte ginekologa jer su za lečenje možda potrebni antibiotici.

7. Dah koji ima miris mokraće

Ako je kod osobe prisutna bolest bubrega, dah često ima miris amonijaka ili urina, a to je posledica nemogućnosti bubrega da filtriraju sav otpad iz organizma. Ako ste primetili i grčenje mišića, oticanje nogu ili zglobova posetite liječnika obavezno, prenosi Ordinacija.večernji.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mirisneprijatnismrad
Komentari (0)
Dodaj komentar