Neverovatno otkriće naučnika: Da li je ovo lek za sve vrste raka?!

Naučnici uključeni u ovo istraživanje tvrde kako bi njihova T- ćelija mogla voditi prema univerzalnom leku za rak

Novootkriveni deo našeg imunološkog sistema mogao bi biti iskorišćen u izlečenju svih vrsta raka, tvrde naučnici.

Naime, tim istraživača sa Univerziteta u Kardifu otkrio je metodu kojom se u labaratorijskim uslovima uništavaju ćelije zloćudnih bolesti prostate, pluća, dojki i ostalih vrsta raka, piše BBC.

Tražeći nekonvencionalne i neotkrivene načine na koji imunološki sistem prirodno napada tumore, došli su do otkrića T- ćelija (T-limfocite) u našoj krvi.

Rezultati su objavljeni u uglednom naučnom časopisu Nature Immunology, a iako još nije testirano na pacijentima, istraživači tvrde kako „ima potencijal“.

Imunitet je prirodna obrana našeg tela od infekcija koja takođe napada i ćelije raka. Imunološke ćelije mogu da skeniraju telo i procene gde postoji pretnja našem zdravlju koju treba otkloniti.

One se mogu iskoristiti za ‘napad’ na razne vrste tumora.

„Postoji šansa da bismo na taj način mogli da lečimo sve pacijente obolele od raka. Do sad niko nije verovao da je to moguće, otkriti sveobuhvatnu terapiju u kojoj bi jedna vrsta T-ćelija bila u stanju uništiti više vrsta raka“,  izjavio je prof. Endrju Sevel za BBC.

T-ćelije na svojoj površini imaju ‘receptore’ koje im pružaju mogućnost da ‘vide’ na hemijskom nivou. Tim iz Kardifa otkrio je vrstu T-ćelije i njen receptor koji u laboratoriju ima sposobnost da pronađe i ubije široki spektar ćelija raka uključujući one na plućima, koži, debelom crevu, prostati, jajnicima, bubrezima i materici.

U postupku normalna tkiva je ostavljao netaknutima. Ali, kako to tačno radi još se istražuje.

„Mi smo prvi koji smo opisali T-ćeliju koja pronalazi MR1 u ćelijama raka – to niko nikada nije napravio“,  kaže za BBC naučnik Geri Dolton.

Lečenje raka T-ćelijama već postoji i razvoj imunološke terapije tumora doprinosi u borbi s tim bolestima.

CAR-T ostvario je rezultate u nekim slučajevima – pacijentima koji su bili teško bolesni došlo je do kompletne remisije.

Ali, terapija je specifična i funkcioniše u ograničenom broju vrsta raka gde postoji jasna meta i put Tćelijama do bolesnih ćelija. Ova vrsta lečenja nije se pokazala uspešnom u borbi s vrstama raka koji formiraju tumore nego samo protiv zloćudnih bolesti krvi poput leukemije.

foto: Shutterstock
Lečenje bi počelo uzimanjem uzorka krvi od pacijenta. Njegove T-ćelije bi se uzele i genetski modificirale te tako reprogramirale kako bi napravile receptor kojim bi otkrivale rak. Takve, ‘unaprijeđene’ stanice bi se u velikim količinama ‘uzgajale’ u laboratoriju te potom ubrizgavale u pacijenta.

Isti takav postupak koristi se i u CAR-T terapijama. BBC napominje kako je istraživanje testirano samo na životinjama i ćelijama u laboratoriju, te pre testova na ljudima mora biti dodatnih provera.

Lucia Mori i Đennaro De Libero sa Univerziteta u švajcarskom Bazelu poručuju kako ovo otkriće ima „veliki potencijal“.

„Vrlo smo uzbuđeni zbog vesti o imunološkim funkcijama ove T-ćelije i potencijalnoj upotrebi“, otkrili su.

Danijel Dejvis, profesor imunologije sa Univerziteta u Mančesteru upozorava kako je ovo tek osnovni nivo istraživanja, te da naučnici nisu tako blizu proizvodnji leka za pacijente, ali ističe kako je reč o značajnom otkriću za buduće terapije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rak
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • bambi

    Super. Sada, uzevsi u obzir rad naucnika zadnjih deset godina, deset vrsta leka koje sto posto lece rak. Mozemo da biramo.