Nizak nivo vitamina D i karcinom dojke

Kod žena koje imaju nizak nivo vitamina D može biti povećan rizik od najagresivnijeg oblika raka dojke – pokazuju nova istraživanja.
Nekoliko prethodnih studija pokazalo je vezu između niskog nivoa vitamina D i rizika od raka dojke. Međutim, novo istraživanje je prvo koje je ispitalo vitaminske nedostatke i loše prognoze.
Istraživači sa Univerziteta u Ročesteru ispitavali su nivo vitamina D kod 155 pacijenata sa karcinomom dojke mesecima pre i posle obavljene operacije.
Ustanovili su da nedovoljno vitamina D u organizmu može biti pokazatelj bioloških markera koji ukazuju na agresivne oblike tumora.
Trostruko negativni tumor
Žene u istraživanju sa trostruko negativnim tumorom koje nisu reagovale na hormonske terapije – imaju gotovo tri puta veće šanse da im nivo vitamina D bude niži u odnosu nivo ovog vitamina kod žena sa ostalim oblicima karcinoma dojke.
„Konstantno smo primećivali nizak nivo vitamina D kod pacijentkinja sa lošom prognozom“, kaže istraživač Luk Pepone (Luke Peppone).
Ispitanice su imale operacije raka dojke u periodu od januara 2009. godine do septembra 2010. godine. Na osnovu ispitivanja sprovedenih u roku od godinu dana pre ili posle operacije, pacijentkinje su imale optimalan ili nizak nivo vitamina D.
Sve pacijentkinje su takođe testirane novim testom koji je dizajniran tako da predvidi rizik od vraćanja karcinoma na osnovu prisustva gena koji su identifikovani sa karcinomom. Istraživači su naglasili da postoji jaka povezanost između smanjenja nivoa vitamina D i povećanja rizika od vraćanja karcinoma.
Drugo mišljenje
Iako istraživanje ne dokazuje da nizak nivo vitamina D utiče na ishode raka dojke kod žena, Pepone kaže da je studija svakako opravdana.
Zamenik šefa Američkog društva za rak Len Ličenfild (Len Lichtenfeld) slaže se da je istraživanje u vezi sa vitaminom D kao celina intriganto, ali mnogo puta do sada se pokazalo da ono što deluje intrigantno ne mora biti tačno kada se pravilno proučava.
Vitamin D proizvodi čovekovo telo prikupljajući sunčeve zrake. Pored toga, nalazi se u lososu, tuni i drugim masnim ribama, a dodaje se i mlečnim proivodima. Međutim, eksperti smatraju da je veoma teško da se potrebna vitaminska količina prikupi samo iz namirnica.
„Naučnici nisu odbacili mogućnost da vitamin D ima ulogu u prevenciji raka ili da utiče na njegov tok prilokom razvoja“, kaže Ličenfild. Oni smatraju da istraživanje ide u tom pravcu, ali da još uvek nije sa sigurnošću dokazano da postoje uzročno-posledični odonosi.
Specijalista za rak dojke Šeron Rozenbaum Smit (Sharon M. Rosenbaum Smith) slaže se da nova studija zaslužuje nastavak jer sugeriše vezu između vitamina D i raka dojke, ali tačna povezanost tek treba da bude utvrđena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

lecenje rakalososrak dojketunavitamin dzdrava hranakarcinom dojke
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Milica Malešević

    Deficit vitamina D najčešće je posledica genetskog defekta i zato je važno otkriti što ranije taj problem. Nedostatak vitamina D genetske etiologije pospešuje razvoj autoimunih bolesti u štitastoj žlezdi (Graves-Basedow, Hashimoto, ponekad i udruženo), karcinom prostate, dojke i dr.