Nizak šećer – rizik po srce

Lekari upozoravaju na to da dijabetes tipa 2 kod pacijenata sa opasno niskim nivoom šećera u krvi može predstavljati povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Opasno nizak nivo šećera u krvi, odnosno hipoglikemija, često se klasifikuje kao medicinsko stanje. Prethodne opservacione studije pokazale su vezu između ozbiljne hipoglikemije i kardiovaskularnog sistema, ali ova povezanost ostaje kontroverzna.
Istraživanje
U novoj studiji, istraživači iz SAD-a, Japana i Holandije analizirali su rezultate šest studija koje su obuhvatile više od 903.000 osoba sa dijabetesom tipa 2.
Revizijom istraživanja ustanovljeno je da od 0,6% do 5,8% bolesnika razvija ozbiljne oblike hipoglikemije u periodu od jedne do pet godina. Generalno, ovi pacijenti su imali 1,56% povećan rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
Rezultati pokazuju da je ozbiljna hipoglikemija povezana sa dva puta većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.
Zbog toga, istraživači navode da sprečavanje ozbiljne hipoglikemije kod osoba sa dijabetesom tipa 2 može biti važno u sprečavanja kardiovaskularnih bolesti.
Veza između ozbiljne hipoglikemije i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti ranije je objašnjena tako što pacijenti imaju jednu ili više drugih teških bolesti, ali prema mišljenju istraživača, mala je verovatnoća da je to tačno objašnjenje.
Oni navode da bi učestalost ozbiljnih bolesti trebalo da bude "nerealno visoka" među pacijentima koji su razvili ozbiljnu hipoglikemiju, a veza između ozbiljnih oboljenja i kardiovaskularnih bolesti trebalo bi da bude "izuzetno jaka".
Iz našeg ugla
Gledano iz ugla jednog laika, i ovde se nameće preporuka lekara: bolesnicima sa dijabetesom tipa 2 , bolesnicima sa kardiovaskularnim problemima ili osobama koje imaju nestabilan krvni pritisak (povišen ili smanjen): za hroničnu bolest treba redovno uzimati terapiju, a o svim promenama stanja i eventualnim promenama lekova posavetovati se sa lekarom i nikako terapiju (lekove) ne uzimati povremeno, od slučaja do slučaja, ili samo kad je kriza.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijabeteshiperglikemijahipoglikemijakardiovaskularne bolestikrvni pritisaklekovinivo šećeranizak šećerterapija
Komentari (0)
Dodaj komentar