Nokti otkrivaju vašu – bolest

Boja i pruge na noktima mogu unapred da upozore na rizik od bolesti. Ako je polovina nokta smeđa, a druga polovina bela to može da ukaže na bolest bubrega, prenosi 24sata.hr.

Bele mrlje na noktima mogu da budu jedan od nekoliko znakova sistemske bolesti sarkoidoze, koja najčešće zahvata kožu, pluća, ali i druge organe.

Pojava dve bele vodoravne uske pruge na jednom ili više noktiju može biti znak upalne reakcije u organizmu.

Nokti su sastavljeni uglavnom od belančevine keratina. Iako je keratin prisutan i u koži i u kosi, nokti sadrže manje vode, i zbog toga su tvrđi.

Zbog svoje trajnosti su idealni zaštitnici krvnih sudova, živaca i kostiju koji se ispod njih nalaze.

Sitne bele nepravilne mrlje ili crtice koje se povremeno pojavljuju na noktima su kredaste oznake, koje se stručno nazivaju leukonihije. One su najčešće dobroćudni znakovi sitnijih povreda nokta, koji s vremenom spontano nestanu.

Ali bele mrlje i pruge na noktima, u njima ili ispod njih, katkad nisu dobroćudne. Te bele oznake mogu da ukažu na gljivice na noktima – onihomikoze, ili na stanja kože kao što su psorijaza i ekcem.

Kada je nokat mekan i ima bele mrlje, to stanje, poznato i kao Plamerov nokat, može da ukaže na hipertireozu.

U slučaju da je ceo nokat mutno bele boje, može biti u pitanju jedan oblik leukonihije, koji se naziva i Terijev nokat.

Ovim poremećajem najčešće su zahvaćeni svi nokti, koji su beličasti od pokožice, pa gotovo do same ivice, gde se pojavljuje tamnoružičasta ili smeđa „traka“.

Ponekad su nokti tako beli i mutni da se ne vidi polumesec nokta – lunula.

Požuteli nokti mogu biti znak da je osoba strastveni pušač ili da neko vreme uzima određenu vrstu antibiotika. Međutim, žućkasti nokti mogu da ukažu i na nešto ozbiljnije.

Kao i u slučaju žutih beonjača i kože, žuti nokti mogu biti pokazatelj da je u pitanju žutica. Takođe, mogu biti znak AIDS-a. A ako su pri korenu blago plavičasti, mogu da ukažu na dijabetes.

Osoba sa sindromom žutih noktiju ima plućnu bolest i/ili limfedem, nakupljanje limfne tečnosti u tkivima. Taj poremećaj najčešće zahvata sve nokte i to, nažalost, gotovo uvek trajno.

(24sata.hr, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mrljenoktipege na noktima
Komentari (0)
Dodaj komentar