Nova istraživanja: Prema mirisu iz usta otkrivaće čak 17 bolesti: rak, malariju…

Malarija, neke vrste rak pa čak i Parkinsonova bolest moći će se otkriti ovim jednostavnim i mnogo jeftinijim testom daha. Zasad su rezultati testa 86 odsto sigurni, tehnologija se dalje razvija, prenose mediji u regionu.

Već je dugo poznata činjenica da svaka bolest ima svoj „miris“. Posebno dresirani psi čak su sposobni da nanjuše i upozore ljude na određene vrste napada, pa čak i na rak. Naučnici, vođeni ovim fenomenom, odnedavno rade na projektu koji bi pomoću daha osobe mogao „nanjušiti“ čak 17 bolesti među kojima su malarija, rak i Parkinsonova bolest.

„Na-Nose“, proizvod izraelskog Instituta za tehnologiju za sad je pokazao čak 86 posto tačnosti u testiranju. Dah svake osobe različitog je hemijskog sastava, a često zavisi i od starosti, polu, pa čak i rasi, kao i raznim drugim biološkim faktorima.

Ali, ova revolucionarna tehnologija ne razvija se samo u Izraelu. U Americi na Univerzitetu Washington, doktorka Audrey Odom John je prema istom principu napravila svoj „sakupljač daha“ koji je zasad 83 odsto tačan u dobijanju rezultata. Oba rezultata ipak dolaze vrlo blizu tačnosti koju imaju krvne pretrage, od 90 do 95 posto.

Svoju tehnologiju Odom John koristi da testira decu u Malawiju, Afričkoj državi u kojoj je malarija široko rasprostranjena. Ona i njen tim otkrili su šest spojeva koji se nalaze u dahu dece zaražene malarijom pa postoji 83 odsto šanse da dete koje u svom dahu ima tih šest spojeva – ima i malariju.

Inovaciju trenutno koristi isključivo na deci pa je nemoguće reći kako će funkcionisati na odraslima. Ovaj test je, međutim, iznimno potreban kod detektiranja malarije jer se neke njene varijacije više ne vide na krvnim pretragama. Razlog je nedostatak proteina koji je, evolucijom bolesti, očito prestao da se pojavljuje.

Kao i „Na-Nose“ tim, dr. Odom John nada se kako će dijagnoza putem daha ubrzo zameniti sve ostale načine pretraga (poput briseva ili vađenja krvi) te moći da detektuje još veći raspon bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolestdahzadah iz usta
Komentari (0)
Dodaj komentar