Nova saznanja o opekotinama

Novo istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji, može, na neki način, predstavljati utehu za one koji imaju probleme sa bolnim letnjim opekotinama kože: istraživači su otkrili zašto su opekotine od sunca toliko bolne.
Istraživanje je pokazalo da UV zračenje napada određeni tip proteina koji se nalazi u telu – XCL5, a on ima ulogu u osetljivosti na bol. Preterano izlaganje suncu utiče na ove proteine, pa oni izazivaju bol i crvenilo, upalu, tj. opekotine od sunca.
"Nalazi su prvi put pokazali da određeni molekul ima važnu ulogu u kontrolisanju bola pri izlaganju UV zračenju", kaže istraživač Stiv Makman (Steve McMahon) sa Kraljevskog koledža u Londonu.
Istraživanje se, međutim, ne odnosi samo na opekotine od sunca. Istraživači se nadaju da su uspeli da identifikuju potencijalne uzročnike koje mogu iskoristiti kako bi više saznali o bolovima prilikom drugih stanja, tj. zapaljenja, kao što su artritis i cistitis.
Bol koji nastaje usled opekotina od sunca
Za potrebe studije, istraživači su analizirali uzorke izgorele kože zdravih osoba, kao i pacova, i otkrili su više od 90 potencijalnih posrednika bola koji su bili stimulisani kao odgovor na UV zračenje.
Rezultati istraživanja pokazali su da je protein CXCL5 deo porodice proteina poznate kao hemokini i da taj protein prouzrokuje da ćelije imunog sistema oštećuju tkivo, a na taj način nastaju upale i bol.
Istraživači su ustanovili da je protein CXCL5 bio na najvišem nivou u vreme kada je na pacovima testiran maksimalni bol. Osim toga, ubrizgavanje ovog proteina u zdravu kožu pacova prouzrokovalo je preosetljivost na bol.
Na kraju, istraživači su otkrili da lečenjem antitelom koje ima neutrališuće dejstvo na protein CXCL5, nastaje smanjena osetljivost na bol izazvan UV zračenjem.
Perspektiva
Naučnici kažu da ova otkrića mogu pomoći u identifikovanju CXCL5 proteina u cilju stvaranja novih lekova koji će se koristiti za lečenje opekotina i drugih bolesti koje su povezane sa bolnim zapaljenjima i povredama.
Istraživači smatraju da će se, na osnovu ovih saznanja, pronaći nove vrste lekova protiv bolova a samim tim omogućiti ostalim lekovima da bolje deluju protiv uzročnika mnogih drugih bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolovilekovi za ublažavanje bolovaopekotineproteiniuv zracenje
Komentari (0)
Dodaj komentar