Nove droge kao soli za kupanje

Na tržištu SAD i Velike Britanije pojavile su se "nove droge" u obliku lekova, soli za kupanje, veštačkog đubriva, pa čak i igračaka. Ova pojava je zabrinula vlasti, pa je pooštrena kontrola i počelo donošenje novih propisa kako bi se sprečila distribucija ovih opasnih supstanci.
Američka agencija za borbu protiv narkotika (Drug Enforcement Administration – DEA) pozvala je vlasti da zaštiti stanovništvo od nelegalne proizvodnje, prodaje i posedovanja ovih štetnih hemikalija.
Koje su to nove sintetičke droge?
Posredi su tri supstance (jedinjenja) koje mogu da se zloupotrebe i prodaju kao "lekovi", a u stvari su narkotici, poznati pod nazivima:

  • Mefedron (Mephedrone (methylmethcathinone)), poznat na tržištu kao M-Cat, Meow, 4-MMC, ili Bubbles
  • Metilon (Methylone (methylenedioxymethcathinone)), poznat i pod nazivima bk-MDMA, M1 ili Explosion
  • MDPV ((Methylenedioxypyrovalerone (MDPV)), poznat kao NRG-1

Šta zabrinjava?
Što se tiče ovih jedinjenja, zabrinjavajuće je da su se njihove "modifikacije" pojavile u maloprodajnim objekima kao lekovi, preparati, stimulansi, vitamini… Mogu se čak naručiti i putem interneta, i u maloprodaji i u velikoprodaji.
Neke od ovih supstanci pronađene su još 1929. godine i korišćene su neke njihove varijacije u medicini. Od 2003. godine počinje ponovo njihova proizvodnja u eksperimentalne i medicinske svrhe, ali od 2007. godine počinje zloupotreba da bi 2008. i 2010. godine počela prava ekspanzija u zloupotrebi.
Ovi preparati se proizvode u ileganim labaratorijama u SAD, Velikoj Britaniji, Izraelu, Kini i drugim zemljama, ali se distribuiraju lako i brzo do svih korisnika.
Upotreba ovih droga je u ekspanziji, uz "obrazloženje" da su to "lake" droge i "rekreativne" droge. To su u stvari prave droge, štetne po zdravlje, i izazivaju zavisnost.
U zapadnim zemljama je već podnet veliki broj prijava (apela) službama hitne medicinske pomoći zbog neželjenih dejstava ovih supstanci.
Opasne sintetičke hemikalije
Mefedron, metilon i MDPV su sintetički hemijski derivati, stimulansi, sa psihoaktivnim delovanjem. Deluju na organizam veoma slično kao: kokain, ekstazi, amfetamin i "sintetički kanabis".
Iako se mnogi preparati na bazi ovih hemikalija prodaju kao lekovi (za smirenje, protiv bolova, protiv depresije…), postoji velika opasnost za korisnike jer nuspojave nisu definisane niti su vršena ispitivanja na ljudima, tako da se opasne dalekosežne posledice, osim zavisnosti, mogu samo naslutiti.
Neki od poznatih efekata na ljudski organizam ovih supstanci jesu: stimulacija, euforija, druželjubivost, nesanica, nervoza, depresija, halucinacije, psihoze, paranoja, suicidne misli, hipertenzija, suženje krvnih sudova, tahikardija, znojenje, anoreksija, glavobolja, zujanje u ušima, vrtoglavica, mučnina, povraćanje…
Borba protiv "novih droga"
Kada je distribucija navedenih preparata uzela maha, u razvijenim zemljama krenula je i borba protiv proizvođača i distributera. U mnogim zemljama su pooštrene zakonske mere za vinovnike, policijske i druge akcije u borbi protiv proizvođača i dilera postale su češće, a kazne veće.
Ono što organima za borbu protiv narkotika stvara probleme jeste to što ilegalni proizvođači stalno menjaju nazive preparata, dizajn, način reklamiranja i način distribucije nevedenih hemikalija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolesti zavisnostidrogadrogiranjenarkoticisintetičke drogestimulansizloupotreba droga
Komentari (0)
Dodaj komentar