Novina u medicini: bežični pejsmejker

Iako su u početku mnogi bili skeptični povodom bežičnog pejsmejkera, godine istraživanja i ispitivanja uz pomoć najsavremenije tehnologije dovele su do toga da tzv. mikra pejsmejker bude odobren u velikom broju zemalja.

Mikra pejsmejker radi kao i običan pejsmejker, ali bez žica, i reguliše rad srca kod osoba sa poremećajem srčanog ritma.

Prednost ovakvog pejsmejkera, osim žica, jeste i eliminacija olova iz tela, kao i jednostavnost ugradnje.

Ugradnja tradicionalnih pejsmejkera podrazumeva manju operaciju, dok se mikra pejsmejker kroz mali rez blizu ramena pacijenata ubacuje u krvni sud i dovodi do desne komore srca. Mikra je priključen na unutrašnju površinu srca, dok se drugi kraj stavlja u takozvani kožni džep. Rez se zatim zatvori šavovima. Time je uređaj samostalan, usidren u srce i potpuno funkcionalan.

Osim lakše ugradnje, najveća prednost mikra pejsmejkera je ta što nema žica, jer su one često pravile problem pacijentima sa tradicionalnim pejsmejkerom.

Novi proizvod namenjen je pacijentima sa poremećajem srčanog ritma (aritmijom – atrijalnom fibrilacijom), kao i pacijentima sa usporenim, odnosno ubrzanim radom srca (bradikardija/tahikardija).

Poslednje kliničko ispitivanje bežičnog pejsmejkera zasnovano je na ispitivanjima 719 pacijenata. Šest meseci nakon implantacije, 98% pacijenata imalo je adekvatan srčani ritam.

U svim ispitivanjima ovih pejsmejkera komplikacija je bilo u najviše 7% slučajeva, i to u vidu produženog boravka u bolnici, krvnih ugrušaka u nogama i plućima, povrede srca i infarkta. Neispravnost uređaja u vidu kvara ili pouzdanost rada na duži rok – takođe je zabeležena, ali u zanemarljivo malom broju slučaja.

Stručnjaci upozoravaju da uređaj ne treba koristiti kod:

  • pacijenata koji imaju druge ugrađene uređaje jer oni mogu ometati rad pejsmejkera
  • kod veoma gojaznih pacijenata
  • kod pacijenata čiji organizam ne toleriše materijale koje sadrži pejsmejker
  • kod pacijenata sa manjim sadržajem heparina u krvi
  • kod pacijenata čije su vene premale za postupak implantacije

Nada i perspektiva

Proizvođači i kardiolozi procenjuju da će narednih godina svake godine oko milion pacijenata širom sveta dobiti novi pejsmejker.

I „obični“ pejsmejkeri su poslednjih godina opravdali svoje „postojanje“ pošto je mnogim srčanim bolesnicima poboljšan kvalitet života i produžen životni vek.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bežični pejsmejkerpejsmejkersrce
Komentari (0)
Dodaj komentar