Mikročip za rano otkrivanje raka prostate

Naučnici iz Toronta napravili su novo pomagalo koje će se koristiti za ranu dijagnostiku raka prostate. Ideja je da se svakom pacijentu omogući rana i brza dijagnostika raka prostate, u roku od svega 30 minuta. Bolesnik je tako u mogućnosti da za kratko vreme napusti ordinaciju lekara sa saznanjem o tome da li ima ili nema rak prostate.

Pomagalo je veličine mobilnog telefona i koristi mikročip tehnologiju, određujući dijagnozu iz uzorka mokraće. Čip je spečifičan i reaguje na proteinske čestice koje se nalaze u mokraći osobe koja boluje od raka prostate.

Ovo pomagalo može da dijagnostikuje rak prostate, ali i stepen maligniteta – ukazujući samim tim lekaru na vrstu terapije koju treba primeniti. Do sada su ovakve informacije dobijane isključivo posle urađene biopsije prostate koja je vrlo bolna i nosi rizik od infekcije i obilnog krvarenja.

Smatra se da će ubrzo biti napravljeni čipovi specifični za maligna oboljenja u drugim organima, a ne samo u prostati. Lekar će jednostavno menjati čipove u svom malom aparatu u zavisnosti od raka na koji se sumnja. Ova tehnologija će moći da se primenjuje i u ranoj dijagnostici različitih infektivnih stanja.

Dr Ted Sargent, naučnik sa Torontskog unverziteta (University of Toronto, Canada) i član tima koji je došao do ovog otkrića, smatra da je najveća korist ovog pronalaska brza i bezbolna dijagnostika.

Više o problemima s prostatom…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mikrocipprostatarak prostate
Komentari (0)
Dodaj komentar