Novo veštačko srce

Zbog malog broja donatora organa (srca) i dugog čekanja na operaciju, urađena je prva uspešna transplantacija (ugradnja) "privremenog veštačkog srca". Stručnjaci ovaj poduhvat vide kao veliki napredak i pomoć pacijentima sa nekim vrstama bolesti srca koji čekaju na "redovnu" transplantaciju srca.
Operacija-transplantacija
U Kembridžu je, u Papworth Hospital, četrdesotogodišnji Metju Grin (Matthew Green) postao prva osoba u Velikoj Britaniji kojoj je ugrađena nova vrsta "privremenog veštačkog srca", po novoj metodi i proceduri. U ovoj bolnici je inače još 1979. godine izvršena prva transplantacija srca u Velikoj Britaniji.
Gospodin Metju Grin je imao ozbiljne zdravstvene probleme sa srcem (oboleo srčani mišić desne komore) koji dovode do aritmija (nepravilan rad srca), moguće srčane insuficijencije i iznenadne smrti. Posle operacije koja je trajala 6 sati, njemu je ugrađeno mehaničko srce i sada je spreman da ide kući.
Tehnologija ugradnje veštačkog srca
Mehaničko veštačko srce ugrađeno gospodinu Grinu koristi se u slučajevima kada pacijent ima ozbiljne probleme sa radom srca, a treba dugo da čeka do transplantacije ljudskog srca od donatora.
Uređaj zamenjuje rad srčanih komora i srčanih zalistaka i omogućava normalnu cirkulaciju krvi kod pacijenta.
Uređaj još uvek nije toliko savršen i dovoljno malih dimenzija da jednostavno zameni srce. Potreban mu je spoljni izvor napajanja koji teži oko 6 kilograma i mora da se nosi u rancu na leđima ili u torbi preko ramena. Ovaj uređaj je ipak mnogo bolji od prethodne verzije kojoj je bilo potrebno fiksno (stabilno i glomazno) napajanje (iz električne mreže ili iz velikog akumulatora), pa je pacijent morao da ostane u bolnici.
Operacija
Tim lekara koji je izvršio ovu operaciju-transplantaciju imao je pre ove operacije posebnu obuku, kako bi sve bilo bezbedno urađeno.
Posle operacije, gospodin Stiven Tsui (Steven Tsui), konsultant kardiohirurg i direktor odeljenja za transplantacije ove bolnice, izjavio je:
"U svakom trenutku, u našoj bolnici, na listi čekanja, čeka na transplantaciju srca od donatora oko 30 pacijenata. Zbog nedovoljnog broja donatora, čak jedna trećina pacijenata čeka na operaciju više od godinu dana. Stanje našeg pacijenta, gospodina Grina, brzo se pogoršavalo i zbog toga smo mi razgovarali sa njim o mogućnosti dobijanja i ugradnje ovog uređaja. Bez ugradnje ovog uređaja, pacijent ne bi mogao da preživi period dok se ne nađe pogodan donator srca."
"Operacija je izuzetno dobro prošla i gospodin Metju se uspešno oporavlja. Očekujemo da će otići kući vrlo brzo i da će biti u stanju da uradi mnogo više nego do sada i da će znatno poboljšati kvalitet života dok ne nađemo odgovarajuće srce za transplantaciju."
Zahvalnost pacijenta
U saopštenju izdatom u bolnici, Metju Grin je zahvalio osoblju: "Pre dve godine sam vozio bicikl devet milja do posla i devet milja nazad svakog dana, a kada sam primljen u bolnicu, jedva sam mogao da hodam nekoliko metara. Zaista sam uzbuđen pred odlazak kući jer ću biti u stanju da obavljam svakodnevne aktivnosti koje nisam bio u stanju da uradim dosta dugo. Sada ću moći da se igram u vrtu sa sinom i kuvam obrok za svoju porodicu, dok se ne stvore uslovi za transplantaciju…"
Stanje u Velikoj Britaniji
Više od 750.000 ljudi u Velikoj Britaniji živi sa insuficijencijom srca. Za mnoge od njih je transplantacija srca od nekog donatora, jedini način da "požive" bar desetak godina ili duže.
Uprkos uspešno obavljenoj operaciji (transplantaciji) veštačkog srca, iz fondacije British Heart napominju da ovakvo mehaničko srce nije redovan tretman i trajno rešenje za pacijente sa srčanom insuficijencijom.
Vlada Velike Britanije vodi kampanju kako bi se broj donatora organa (za transplantaciju), pa i donatora srca, povećao. Jedna inicijativa predlaže da se vozači izjasne da li u slučaju saobraćajne nesreće pristaju da budu donatori svojih organa, a da podaci o tome budu upisani u njihovu vozačku dozvolu.
Mišljenja
Profesor Piter Vajsberg (Peter Weissberg), medicinski direktor British Heart Foundation, smatra da je za pacijente sa ozbiljnim srčanim smetnjama transplantacija srca jedina nada da žive duže. Budući da donatori srca nisu uvek na raspolaganju, život ovih pacijenata je često ugrožen.
Profesor takođe smatra da će ovo novo rešenje mehaničkog veštačkog srca omogućiti mnogim pacijentima da prežive period do transplantacije srca.
Ranija rešenja (verzije) veštačkog srca podržavala su samo levu stranu srca, dok ova novija rešenja pomažu bolesnicima sa bilo kakvom srčanom insuficijencijom i time stvaraju preduslove za uspešnu transplantaciju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolesti srcadoniranje organainsuficijencijakardiovaskularne bolestimehaničko srcetransplantacija srcaveštačko srce
Komentari (0)
Dodaj komentar