Odvikavanje od pušenja lažnim cigaretama

Lažne cigarete (bez nikotina) koje omogućavaju ljudima da simuliraju pušenje, mogu da povećaju broj pušača koji će se odviknuti od pušenja, pokazuje najnovija studija italijanskih naučnika.
Edukacija, elektronske cigarete ili "e-cigarete" (koje mogu da sadrže i nikotin) i ostala pomagala za ljude koji pokušavaju da ostave pušenje, mogu se uspešno koristiti u sprezi sa lekovima za odvikavanje od pušenja.
Studija je objavljena u onlajn izdanju časopisa "European Respiratory Journal".
Italijanski istraživači su proučavali 120 pušača koji su bili u programu pomoći za odvikavanje od pušenja. Svi učesnici su bili redovni pušači sa najmanje 20 cigareta dnevno i najmanje 10 godina pušačkog staža. Svi su takođe tretirani: nikotinskim flasterima, bupropionom (lek za odvikavanje od pušenja) i edukacijom.
Bili su podeljeni u dve grupe: jedna grupa pušača koristila je plastične inhalatore, a druga se odvikavala od pušenja po uobičajenom programu.
Upitnici su korišćeni za određivanje "intenziteta" zavisnosti učesnika od cigareta. Nakon 24 nedelje, ispitanici su upitani koliko su bili uspešni u nastojanjima da se uzdržavaju od pušenja.
Rezultati odvikavanja od pušenja
Kod pušača za koje je ustanovljeno da su svojim ponašanjem veoma zavisni od cigareta postignut je tri puta veći uspeh u odvikavanju pri korišćenju inhalatora. Ljudi koji su identifikovani kao veliki zavisnici od pušenja prestali su sa pušenjem u 66,7% slučajeva u grupi koja je koristila plastične inhalatore, u poređenju sa 19,2% iz druge grupe.
Istraživači kažu da rezultati pokazuju da za pušače koji se oslanjaju na držanje cigareta u rukama (to je obrazac ponašanja) inhalatori povećaju šanse za uspeh pri pokušaju odvikavanja od pušenja.
"Pokazujući jasnu vezu između predviđanja ponašanja zavisnosti i recidiva, naša studija je prva koja je otkrila da koncept ponašanja zavisnosti može biti iskorišćen kao korisno sredstvo za mnoga klinička lečenja pušača," ističe Rikardo Polosa, profesor na Univerzitetu u Kataniji.
Polosa, direktor Instituta Univerziteta interne medicine i kliničke imunologije u Kataniju, smatra da će rezultati ovih istraživanja otvoriti nove stranice u oblasti istraživanja odvikavanja od pušenja.
Alternativa cigaretama?
Inhalatori koji su korišćeni u ovoj studiji, za razliku od e-cigareta, sastoje se od vlakana sunđer filtera dodatno natopljenih prirodno ekstrahovanim biljnim mirisima nafte i uvučenih u plastični kontejner kertridža sličnog cigareti.
FDA je odlučila u aprilu 2011. godine da kontroliše elektronske cigarete na isti način kao što to radi sa duvanskim proizvodima. E-cigareta se napaja baterijom i tečnim nikotinom, mešavina potiče od duvana koji se pretvara u paru koja se može udisati.
Međutim, uređaj koji je korišćen u studiji nije sadržao nikotin. Uređaj se zove "Paipo" i proizvođač tvrdi da je bezbedan za svakoga ko ga koristi.
"Pušače pokušavamo da odviknemo ne samo od farmakološke zavisnosti od nikotina već i sa psihološkom komponentom zavisnosti od cigareta", navode istraživači. "Pušenje je mnogo više nego zavisnost od nikotina, pušenje je i poseban ritual svakog pušača zavisnog i od svojih navika."
Plastične cigarete su namenjene da zamene psihološku zavisnost kod pušača. Reklame za "Paipo" nazivaju proizvod alternativom cigaretama i navode kako pušači smatraju da je to prava stvar za odvikavanje od pušenja.
Zaključak
Iako u ovom tekstu nisu izneti svi detalji pomenutog istraživanja, dobijeni rezultati ohrabriće ljude koji su stvarno rešili da prestanu sa pušenjem a imaju problema pri odvikavanju od pušenja klasičnim metodama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolesti zavisnostiE-cigareteinhalatoriodvikavanje od pusenjapušenje
Komentari (0)
Dodaj komentar